Dolar 34,0196
Euro 38,0755
Altın 2.755,70
BİST 9.677,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
29°C
Hafif Yağmurlu
Sal 29°C
Çar 29°C
Per 28°C
Cum 29°C

Brezilya Merkez Bankası Belirsizlik Ortamında Politika Hamlelerine Açık

Brezilya Merkez Bankası Belirsizlik Ortamında Politika Hamlelerine Açık

Brezilya Merkez Bankası Belirsizlik Ortamında Politika Hamlelerine Açık
17 Temmuz 2024 01:36
64

Artan belirsizlikler ışığında Brezilya Merkez Bankası, gelecekteki faiz oranlarında olası değişiklikler de dahil olmak üzere tüm politika seçeneklerini açık tuttuğunu belirtti. Salı günü Goias eyaletinde düzenlenen bir kredi kooperatifleri forumunda konuşan para politikası direktörü Gabriel Galipolo, artan belirsizlik nedeniyle bankanın verilere bağlı duruşunu vurguladı.

Galipolo, güçlü bir işgücü piyasası ve Brezilya reali üzerindeki baskılarla karakterize edilen mevcut zorlu ekonomik ortamın, bankanın gelecekteki faiz indirimlerinin yönü konusunda belirli bir rehberlik sağlamasını engellediğini vurguladı. Merkez Bankası, gösterge Selic faiz oranını %10,5’e düşüren yedi faiz indiriminin ardından Haziran ayında gevşeme döngüsüne ara vermişti.

Başkan Roberto Campos Neto’nun görev süresi Aralık ayında sona erdiğinde bankanın başına kendisinin geçebileceği yönündeki spekülasyonların ortasında Galipolo, halihazırda iyi gelen enflasyon verilerine rağmen resmi hedeflerle uyumlu olmayan piyasa enflasyon beklentilerine ilişkin endişelerini dile getirdi. Brezilya’daki sıkı işgücü piyasasının henüz ücretlerde ve enflasyonda artışa yol açmadığına işaret eden Galipolo, dezenflasyon sürecinin daha maliyetli ve kademeli olabileceğini öne sürdü.

Direktör ayrıca yerel faktörlerin Brezilya realinin zayıflamasına katkıda bulunduğunu da kabul etti. Bununla birlikte, ABD dolarının küresel olarak güçlenmesinin esas olarak ABD faiz oranlarının uzun bir süre daha yüksek kalacağı beklentilerinden kaynaklandığını belirtti. Ayrıca, Brezilya realinin likit bir para birimi olması nedeniyle artan bir dalgalanma yaşadığını belirtti.

Yılbaşından bu yana Brezilya reali ABD doları karşısında %10’un üzerinde değer kaybederek ülke ekonomisinin ve para biriminin karşılaştığı daha geniş çaplı zorlukları yansıttı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.