Dolar 34,0196
Euro 38,0755
Altın 2.755,70
BİST 9.677,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
29°C
Hafif Yağmurlu
Sal 29°C
Çar 29°C
Per 28°C
Cum 29°C

Asya piyasaları karışık sinyaller bekliyor

Asya piyasaları karışık sinyaller bekliyor

Asya piyasaları karışık sinyaller bekliyor
17 Temmuz 2024 01:36
69

Küresel piyasaların Pazartesi günü karışık bir performans göstermesi ve yatırımcı duyarlılığına tek bir anlatının hâkim olmaması nedeniyle Asya piyasaları bugün farklı bir başlangıç yapmaya hazırlanıyor. ABD’nin son kazanç raporları, Federal Rezerv yetkililerinin yorumları ve Çin’in ‘üçüncü plenum’undan gelen gelişmeler ana etkenler olmaya devam ediyor.

Yatırımcılar Endonezya Merkez Bankası’nın faiz oranı kararını ve geleceğe yönelik yönlendirmelerini yakından izliyor. Ayrıca, Yeni Zelanda’nın ikinci çeyrek enflasyon verileri de ülkedeki varlık piyasalarını etkileyecektir.

Emtia piyasasında altın Salı günü %2’lik bir artışla ons başına 2.469 dolara yükseldi. Aynı zamanda ABD doları güçlendi ve 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirisi %4,16 ile son dört ayın en düşük seviyesine geriledi. ABD getiri eğrisinde son dönemde görülen dikleşme durakladı ve 2s/30s eğrisi Pazartesi günü kısa süreliğine pozitife döndükten sonra Salı günü tekrar tersine döndü.

Haziran ayı ABD perakende satışlarının beklentileri aşması, ABD ekonomisine ilişkin iyimserliği desteklemiş olabilir. Bu durum Atlanta Fed’in %2,0’den %2,5’e yükselen GDPNow 2. çeyrek izleme tahminine de yansıdı. Ancak bu iyimserlik, Çin’den gelen zayıf talebe ilişkin endişeler nedeniyle bir ayın en düşük seviyesine gerileyen dünya petrol fiyatlarına yansımadı.

Japon piyasaları Pazartesi günkü tatilin ardından yeniden işlem görmeye başladı ve tahvil faizleri yaklaşık üç haftanın en düşük seviyesine geriledi. Salı günü 10 yıllık JGB getirisi %1,02’ye gerilerken, bu düşüş yenin dolar başına 158’in altına gerilemesiyle aynı zamana denk geldi. Japonya, Perşembe günkü tahmini 3,37-3,57 trilyon yenlik müdahalenin ardından Cuma günü yeni desteklemek için döviz müdahalelerine 2,14 trilyon yen (13,5 milyar dolar) daha harcamış olabilir.

Uluslararası Para Fonu Baş Ekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas, Japonya Merkez Bankası’nın öncelikli görevinin fiyat istikrarını korumak ve enflasyonu hedef dahilinde tutmak olduğunu vurguladı. Bu açıklama, IMF’nin Japonya’nın ekonomik büyüme tahminini, otomobil üretimindeki geçici aksaklıklar ve ilk çeyrekteki zayıf özel yatırımları gerekçe göstererek düşürmesinin ardından geldi. Bununla birlikte IMF, Japonya’da son dönemde yapılan önemli ücret artışları konusunda olumlu düşünmeye devam etmektedir.

Buna karşın IMF, Çin için büyüme tahminlerini 2024 yılı için %5,0’e, 2025 yılı için ise %4,5’e yükseltti. Buna rağmen Gourinchas, özellikle Çin’in zayıf 2. çeyrek verilerinin ardından risklerin aşağı yönlü olduğuna dikkat çekti. Yatırımcılar şimdi ek ekonomik destek işaretleri için iktidardaki Komünist Parti’nin üçüncü genel kuruluna bakıyor.

Piyasalar, Endonezya’nın yaklaşan faiz kararı ve Yeni Zelanda’nın 2. çeyrek enflasyon verilerinin yanı sıra Çarşamba günü Çin’in üçüncü genel kurulundan çıkacak sonuçlarla daha fazla yön arayacak.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.