Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

ABD perakende satışları Haziran ayında sabit kaldı; Mayıs ayında revizyon görüldü

ABD perakende satışları Haziran ayında sabit kaldı; Mayıs ayında revizyon görüldü

ABD perakende satışları Haziran ayında sabit kaldı; Mayıs ayında revizyon görüldü
17 Temmuz 2024 00:01
20

Ticaret Bakanlığı’nın son raporuna göre ABD perakende satışları Haziran ayında değişmeyerek tüketicilerin direncine işaret etti ve ikinci çeyrek için ekonomik büyümeyi destekleme potansiyeli taşıdı. Perakende satışlardaki istikrar, diğer alanlardaki artan harcamalarla dengelenen otomobil bayilerindeki gelirlerdeki düşüşe rağmen gerçekleşti.

Raporda ayrıca, başlangıçta daha düşük olduğu tahmin edilen Mayıs ayı satışları için yukarı yönlü bir revizyon yapıldı. Bu revizyon, daha önce düşünülenden daha sağlam bir ekonomik tabloya işaret ediyor ve Federal Rezerv’in Eylül ayında başlaması beklenen faiz indirimlerine ilişkin kararını etkileyebilir.

Yıllık bazda perakende satışlar Haziran ayında %2,3 oranında artış göstermiş olsa da Ocak 2023’te gözlenen %7,7’lik artışa kıyasla büyüme ivmesi yavaşlamıştır. Hanehalkının daha ucuz alternatifler araması ve alım satımlarını azaltması eğilimi, büyük perakendecilerin ve üreticilerin kazanç raporlarında açıkça görülüyor. PepsiCo (NASDAQ:PEP) CEO’su Ramon Laguarta kısa bir süre önce düşük gelirli tüketicilerin ay boyunca fonlarını esnetmek için bütçe yapma stratejileri hakkında yorum yaptı.

Özellikle, online mağaza satışları Mayıs ayındaki %1,1’lik artışın ardından Haziran ayında %1,9 arttı. Benzin istasyonlarındaki satışlar, büyük olasılıkla diğer harcamalar için tüketici fonlarını serbest bırakmış olabilecek düşük yakıt fiyatları nedeniyle %3,0 oranında düştü. Ayrıca, inşaat malzemeleri ve bahçe ekipmanları mağazalarının satışlarında %1,4’lük bir artış kaydedildi.

Raporda ayrıca gıda hizmetleri ve içki satış yerleri, mobilya mağazaları ile elektronik ve beyaz eşya satışlarında da artış kaydedildi. Ancak, spor malzemeleri, hobi, müzik aletleri ve kitap mağazalarının satışlarında hafif bir düşüş yaşandı.

Haziran ayının ikinci yarısında yazılım sistemleri sağlayıcısı CDK’ya yapılan ve birkaç otomobil bayisini etkileyen siber saldırının etkisiyle, motorlu taşıtlar ve parça bayilerinin cirolarında %2,0’lik önemli bir düşüş kaydedilmiştir.

Otomobil, benzin, inşaat malzemeleri ve gıda hizmetleri hariç tutulduğunda, gayri safi yurtiçi hasılanın tüketici harcamaları bileşeniyle yakından ilişkili olan çekirdek perakende satışlar Haziran ayında %0,9 artmıştır. Bu artış, ekonominin önemli bir bölümünü oluşturan tüketici harcamaları için olumlu bir işarettir.

Ekonomistler ikinci çeyrek için tüketici harcamalarında yıllık bazda %2,0’lık bir büyüme öngörüyor ki bu oran ilk çeyrekteki %1,5’lik orandan daha yüksek. Nisan-Haziran dönemi için genel büyüme tahminleri ise ilk çeyrekteki %1,4’lük büyüme oranına kıyasla %2 civarında.

Ancak, hanehalklarının COVID-19 salgını sırasında biriktirdikleri tasarrufları tüketmeleri ve artan faiz oranlarıyla birlikte daha yüksek kredi kartı borcu altına girmeleri nedeniyle tüketici harcamalarına ilişkin görünüm daha az iyimser. Mevcut tüketici harcamaları oranının ekonomik genişlemeyi sürdürmek için yeterli olduğuna inanılmasına rağmen, ücret artışındaki ılımlılık ve gevşeyen işgücü piyasası da temkinli harcama tahminine katkıda bulunuyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.