Dolar 33,9999
Euro 37,8568
Altın 2.728,46
BİST 9.821,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
31°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 30°C

Yapay zeka hizmetleri, Google’ın hedefini alt üst etti

Karbon emisyonunu azaltmak için dünyaya baskı yapan politik akımın savunucusu Google, yapay zeka hizmeti vermeye başladığından beri dünyaya o kadar çok karbon gazı salıyor ki…

Yapay zeka hizmetleri, Google’ın hedefini alt üst etti
16 Temmuz 2024 09:37
61

Google o kadar fazla sera gazı salmaya başladı ki, CO2 emisyonları son beş yılda yüzde 48 oranında arttı. Bu durum, teknoloji devinin 2030 yılına kadar net sıfır emisyon üretme niyetiyle tamamen çelişiyor.

Google’ın en son çevre raporu, şirketin saldığı sera gazı emisyonlarının 2023 yılında 2022 yılına göre yüzde 13 daha fazla olduğunu ve atmosfere 14,3 milyon ton CO2 saldığını ortaya çıkardı. Bu, doğal gazla çalışan yaklaşık 29 elektrik santralinin bir yılda üreteceği CO2 miktarına eşit.

Rapora göre bu artışın ana nedeni, veri merkezi tüketimi ve tedarik zincirinin yanı sıra yapay zeka hizmetinden kaynaklanan enerji kullanımı. Yani yapay zeka geliştikçe, Google (ve pek çok yapay zeka devi) dünya atmosferini daha fazla kirletiyor.

Google elektrik satmaya başlar mı?

Google, hem yapay zeka hizmetlerini yaygınlaştırıp hem de karbon sıfır hedefine ulaşmak istiyorsa, önümüzdeki yıllarda çok fazla “temiz enerji” yatırımı yapması gerekecek. Yani kendi güneş / rüzgar / dalga santrallerini kurduğunu görürsek şaşırmayalım.

Elbette, teknoloji devinin bu işin tadını aldıktan sonra temiz elektrik üretip satan bir alt şirket kurduğunu da görebiliriz ve belki bir gün elektrikli otomobillerimizi de Google şarj istasyonlarında şarj edebiliriz.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.