Dolar 33,9045
Euro 37,7917
Altın 2.707,20
BİST 9.921,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
32°C
Parçalı Bulutlu
Cum 31°C
Cts 30°C
Paz 29°C
Pts 30°C

Türk Araştırmacılar, ALS Hastaları İçin Düşünceyle Kontrol Edilen Yapay Zekâ Destekli Robotik Kol Geliştirdi!

Sakarya Üniversitesinden araştırmacılar, yapay zekâ destekli robotik kol geliştirdi. Kol, ALS hastalarının hayatlarını kolaylaştırmayı hedefliyor.

Türk Araştırmacılar, ALS Hastaları İçin Düşünceyle Kontrol Edilen Yapay Zekâ Destekli Robotik Kol Geliştirdi!
16 Temmuz 2024 00:02
41

Dünyanın dört bir yanından bilim insanları, farklı hastalıklara yönelik çalışmalar gerçekleştiriyorlar. Yaygın olarak görülen nörolojik bir hastalık olan ALS (Amyotrofik laterol skleroz) de bunlardan biri. Dünya çapında 200 binden fazla insan, hareket kabileyetlerini kısıtlayan bu hastalıkla mücadele ediyor.

Şimdi ise ülkemizde bu hastaları yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre Sakarya Üniversitesinden (SAÜ) araştırmacılar, ALS hastaları için yapay zekâ destekli robotik kol geliştirdi.

ALS hastalarının hareket kabiliyetlerini artıracak ve hayatlarını kolaylaştıracak

Anadolu Ajansı

SAÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Kürşad Uçar, 5 yıl önce ALS hastalarının günlük yaşamlarını kolaylaştırmak için bir projeye atıldı. Bölümden öğrencilerin dönüşümlü olarak katıldığı projede çalışmalar sonucunda yapay zekâ destekli bir kol üretildi.

Anadolu Ajansı

TÜBİTAK’tan da destek alınarak geliştirilen bu robotik kol, beyindeki elektriksel hareketleri ölçmede kullanılan elektroensefalografi (EEG) başlığı aracılığıyla çalışıyor. Uçar, AA’ya verdiği demeçte ALS hastaların kabiliyetlerini artırmaya yönelik bu cihazın ileride insanlar tarafından evlerde kullanılabileceğini belirtmiş:

“Amacımız ALS hastalarının satranç oynama, su içme, masanın üzerinden bir şey alma gibi belirli ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve sadece beyin sinyalleriyle çalışan bir donanım üretmek. Geliştirdiğimiz prototip sistem, %97 doğruluk oranıyla çalışıyor.”

Anadolu Ajansı

Sistem, robot kol ve yapay zekâ ile beyin sinyallerini işleme olmak üzere iki temel kısımdan oluşuyor. Projeye dahil olan Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi Ömer Göker, beyin sinyallerini alarak yapay zekâyla işlediklerini, ardından da sağ ve sol olarak çıktı aldıklarını belirtmiş. Bu da düşünce yoluyla kolun kontrol edilmesini sağlıyor.

Kolun ticarileşmesi için çalışmalar sürüyor. Araştırmacılara göre ileride bunun tüm vücudu kaplayan bir versiyonunu görmek bile mümkün olabilir. Prototip başarılı olsa da proje hâlâ geliştirilme aşamasında. Umarız gerçekten de hedeflere ulaşılır ve ALS hastalarının hayatını kolaylaştırabilecek bu ürün geniş çapta kullanılmaya başlayabilir.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.