Dolar 33,9617
Euro 37,8145
Altın 2.719,32
BİST 9.921,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
32°C
Parçalı Bulutlu
Cum 31°C
Cts 31°C
Paz 30°C
Pts 30°C

Rio Tinto, raydan çıkma sonrasında demir cevheri sevkiyatlarının azaldığını bildirdi

Rio Tinto, raydan çıkma sonrasında demir cevheri sevkiyatlarının azaldığını bildirdi

Rio Tinto, raydan çıkma sonrasında demir cevheri sevkiyatlarının azaldığını bildirdi
16 Temmuz 2024 03:36
75

Küresel madencilik şirketi Rio Tinto, 30 Haziran itibariyle Pilbara operasyonlarından 80,3 milyon ton sevkiyat yaparak ikinci çeyrekte demir cevheri sevkiyatlarında bir eksiklikle karşılaştı. Bu rakam analistlerin 82,1 milyon tonluk tahmininin altında kalsa da bir önceki çeyrekte sevk edilen 78 milyon tona kıyasla %3’lük bir artışa işaret ediyor.

Sevkiyatlardaki düşüş esas olarak Mayıs ayı ortasında şirketin Batı Avustralya’daki demir cevheri operasyonlarında meydana gelen tren kazasına bağlanıyor. Bu olay, yaklaşık altı günlük demiryolu kapasitesi kaybına yol açarak çeyrek üretimini etkiledi.

Bu aksamaya rağmen Rio Tinto, 323 ila 338 milyon tonluk bir hedef aralığı hedefleyerek yıllık demir cevheri sevkiyatı beklentisini koruyor.

Demir cevherinin önde gelen tüketicisi olan Çin’de hükümet, talebi etkileyebilecek emlak stoklarını azaltmak için ek önlemler aldı. Bu durum, Çin’in çelik ihracatının yılın ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %24 oranında arttığı bir ortamda gerçekleşirken, yurtiçi inşaat sektöründe yavaşlama sinyalleri veriyor.

Jefferies analistleri, Çin çelik ihracatının son yılların en yüksek seviyelerinde devam etmeyebileceğini, ancak Çin çelik üretiminin güçlü kalmaya devam edeceğini ve bunun Rio Tinto’nun gelecekteki sevkiyatlarına ve üretimine potansiyel olarak fayda sağlayacağını öngörüyor.

Demir cevherine ek olarak Rio Tinto, Moğolistan’daki Oyu Tolgoi yeraltı madenindeki operasyonların genişlemeye devam etmesiyle bu çeyrekte çıkarılan bakır üretiminin %10 artarak 171 bin tona ulaştığını bildirdi.

Ancak şirket, Gladstone tesislerindeki operasyon oranlarının düşmesi nedeniyle daha önce 7,6 ila 7,9 milyon ton olarak öngördüğü yıllık alümina üretim tahminlerini 7,0 ila 7,3 milyon ton arasında aşağı yönlü revize etti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.