Dolar 33,9617
Euro 37,8145
Altın 2.719,32
BİST 9.921,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
32°C
Parçalı Bulutlu
Cum 31°C
Cts 31°C
Paz 30°C
Pts 30°C

J.D. Vance, FTC’nin antitröst yaklaşımını destekliyor

J.D. Vance, FTC’nin antitröst yaklaşımını destekliyor

J.D. Vance, FTC’nin antitröst yaklaşımını destekliyor
16 Temmuz 2024 02:20
58

Eski Başkan Donald Trump’ın yeni açıklanan başkan yardımcısı adayı J.D. Vance, özellikle Büyük Teknoloji şirketleriyle ilgili olarak daha geniş bir antitröst uygulamasına destek verdiğini belirtti. Ohio’dan Cumhuriyetçi bir Senatör olan Vance, Trump’ın partinin adaylığını garantilediği Milwaukee’deki Cumhuriyetçi Ulusal Kongre sırasında Trump’ın başkan yardımcısı seçimi olarak onaylandı.

Federal Ticaret Komisyonu Başkanı Lina Khan’ın ABD antitröst yasasına ilişkin geniş kapsamlı görüşüne yakınlığıyla bilinen Vance, antitröstün tüketici fiyatlarını düşük tutmaktan daha fazlasını yapması gerektiğine inanan bir grup Cumhuriyetçi milletvekiline katıldı. Aralarında ABD Senatörü Josh Hawley ve Temsilci Matt Gaetz gibi isimlerin de bulunduğu bu grup “Hanservatifler” olarak adlandırılıyor.

Şubat ayında Washington’da düzenlenen bir etkinlikte Vance, Khan ile aynı fikirde olduğunu ifade ederek, “Pazarda rekabeti nasıl düşündüğümüz konusunda daha geniş bir anlayışa sahip olmamız gerektiğinin farkına vardı” dedi. Bu duruş, muhafazakar çevrelerde düzenleyici gözetimi azaltma arzusu ile özellikle muhafazakar sesleri sansürlemekle suçlanan teknoloji sektöründeki baskın şirketlere karşı antitröst mevzuatını kullanma isteği arasındaki bölünmeyi vurgulamaktadır.

Çeşitli büyük teknoloji şirketleri tarafından finanse edilen Bilgi Teknolojileri ve İnovasyon Vakfı’nda antitröst politikası direktörü olan Joseph Coniglio, Vance’in seçiminin potansiyel antitröst politikası için net bir yöne işaret ettiğini belirtti.

Trump’ın başkanlığı döneminde FTC ve Adalet Bakanlığı, Meta, Amazon (NASDAQ:AMZN), Apple (NASDAQ:AAPL) ve Google (NASDAQ:GOOGL) hakkında antitröst ihlalleri iddiasıyla soruşturma başlatmıştı. O zamandan beri davalarla karşı karşıya kalan ve herhangi bir kabahati reddeden bu şirketler, Vance’in başkan yardımcısı olduğu ikinci bir Trump yönetimi altında yenilenmiş inceleme görebilirler.

Yale mezunu bir avukat ve Silikon Vadisi deneyimi olan bir risk sermayedarı olan Vance, Trump’a sadece bağış toplama konusunda yardımcı olmakla kalmadı, aynı zamanda önde gelen teknoloji şirketlerinin parçalanması çağrısında da bulundu. Şubat ayında attığı bir tweet’te, “bilginin tekelci kontrolünü” eleştirerek Google’ın feshedilmesini savundu.

Vance’in antitröst konusundaki görüşleri küçük işletmelere yardım etmeye ve çalışanlar ile ürün kalitesi üzerindeki etkiyi dikkate almaya kadar uzanırken, ikinci bir Trump yönetiminin hangi spesifik politikalara öncelik vereceği belirsiz. Muhafazakâr Heritage Foundation’ın Project 2025’i antitröst uygulamaları yoluyla muhafazakâr amaçları ilerletmenin yollarını önerdi ancak FTC’nin geleceğine ilişkin soruları da gündeme getirdi.

Vance yaptığı açıklamalarda, bazı muhafazakarların şirket davranışlarının baskıcı olamayacağı yönündeki görüşlerine karşı çıktı. Yaşam kalitesinin önemini vurgulayarak, “İnsanların ülkemizde iyi hayatlar yaşamasını istiyorum. Bu vizyonu en çok tehdit eden kuruluşun özel bir kuruluş mu yoksa bir kamu kuruluşu mu olduğu gerçekten umurumda değil.”

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.