Dolar 33,9788
Euro 37,8589
Altın 2.723,82
BİST 9.921,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
31°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 30°C

Bilim insanları şaşkına döndü! Sıra dışı keşif

Bilim insanları, ilk kez Ay’da bir mağara keşfetti. En az 100 metre derinliğindeki bu mağara, insanların kalıcı bir üs kurması için ideal bir yer olabilir.

Bilim insanları şaşkına döndü! Sıra dışı keşif
16 Temmuz 2024 09:08
52

Araştırmacılara göre bu mağara, muhtemelen “yeraltında keşfedilmemiş bir dünya” içinde yer alan yüzlerce mağaradan sadece biri. Ülkeler, Ay’da kalıcı bir insan varlığı oluşturmak için yarış halinde, ancak astronotları radyasyondan, aşırı sıcaklıklardan ve uzay hava olaylarından korumaları gerekecek.

İLK KEZ KEŞFEDİLDİ

Uzaya giden ilk İngiliz astronot Helen Sharman, yeni keşfedilen mağaranın bir üs için uygun göründüğünü ve insanların 20-30 yıl içinde Ay’daki çukurlarda yaşayabileceğini öne sürdü. Ancak Sharman, bu mağaranın o kadar derin olduğunu ve astronotların mağaraya inmek için “iple iniş yapmaları veya jetpack ya da asansör kullanmaları” gerekebileceğini belirtti.

İİtalyan Trento Üniversitesi’nden Lorenzo Bruzzone ve Leonardo Carrer, Mare Tranquillitatis adlı kayalık bir düzlükteki çukurun girişini radar kullanarak inceledi ve bu mağarayı buldular. Bu bölge, Apollo 11’in 1969’da indiği yerdir.

Mağara, milyonlarca yıl önce lavların Ay’da akarak kaya içinde tünel oluşturması sonucu meydana gelmiştir. Araştırmacılar, mağaranın haritalanması için yer radarı, kameralar veya robotlar kullanılabileceğini umuyorlar.

Bu keşif, Ay’da kalıcı insan varlığı için önemli bir adım olabilir ve Ay’ın tarihi hakkında temel sorulara yanıt verebilir. Araştırma, Nature Astronomy adlı dergide yayımlandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.