Dolar 33,9759
Euro 37,8442
Altın 2.723,41
BİST 9.921,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
31°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 30°C

Araştırma yayınlandı: İklim krizi günleri uzatıyor

Yeni bir araştırmaya göre, iklim krizi her günün uzunluğunu artırıyor. Kutup buzullarının erimesi, gezegenin dönüşünü yavaşlatarak günlerin uzamasına neden oluyor.

Araştırma yayınlandı: İklim krizi günleri uzatıyor
16 Temmuz 2024 09:06
50

Dünya’da bir gün, Ay’ın okyanuslar ve karalar üzerindeki yerçekimsel çekimi nedeniyle jeolojik zaman içinde yavaşça uzamaktadır.

Ancak insan kaynaklı küresel ısınma nedeniyle Grönland ve Antarktika buz tabakalarının erimesi, yüksek enlemlerde depolanan suyun ekvator yakınlarındaki denizlere yeniden dağıtılmasına neden oluyor.

Günleri uzatıyor

Bu, Dünya’yı daha oblat yaparak dönüş hızını yavaşlatıyor ve günleri daha da uzatıyor.

Son araştırmalar, suyun yeniden dağılımının Dünya’nın ekseninin kuzey ve güney kutuplarının hareket etmesine neden olduğunu gösterdi.

Ayrıca, karbon emisyonlarının stratosferi küçülttüğü ortaya kondu.

“Önceden milyarlarca yıl sürerdi şimdi 100 yıl”

İsviçre ETH Zurich’ten Prof. Benedikt Soja, “Karbon emisyonlarımız nedeniyle, bunu sadece 100 veya 200 yılda yaptık. Önceden milyarlarca yıl süren süreçlerin yerine geçerek, Dünya’nın uzaydaki hareketini ve dönüşünü temel olarak değiştiriyoruz” dedi.

İnsanların zaman ölçümü atomik saatlere dayanır, ancak Dünya’nın bir günü, bir tam dönüş, Ay’ın etkileri, iklim etkileri ve diğer bazı faktörler nedeniyle değişir.

Hassas zamanlama için veriler dikkate alınmalı

Bu farklılıklar, internet, iletişim ve finansal işlemler için hassas zamanlamaya dayanan veri merkezlerinde dikkate alınmalıdır.

Ayrıca, uydu ve uzay aracı navigasyonu için de kesin zaman bilgisi gereklidir.

Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA dergisinde yayımlanan araştırma, eriyen buzun gün uzunluğu üzerindeki etkisini değerlendirmek için gözlemler ve bilgisayar rekonstrüksiyonları kullandı.

1900 ile 2000 yılları arasında yavaşlama oranı yüzyılda 0.3 ila 1.0 milisaniye (ms/cy) arasında değişti. Ancak 2000’den bu yana, erimenin hızlanmasıyla değişim oranı da hızlanarak 1.3 ms/cy’ye yükseldi.

“Modern yaşamımızı yöneten diğer teknolojiler için de kritik sonuçlar doğuruyor”

Araştırmacılar, “Bu mevcut oran, son birkaç bin yıldaki herhangi bir zamandan daha yüksek olabilir. Sera gazı emisyonları ciddi şekilde azaltılsa bile, önümüzdeki birkaç on yıl boyunca yaklaşık olarak yüzyılda 1.0 milisaniye seviyesinde kalması bekleniyor” dedi.

Emisyonlar azaltılmazsa, yavaşlama oranı 2100 yılına kadar yüzyılda 2.6 milisaniyeye ulaşarak, gün uzunluğundaki uzun vadeli değişimlerin en büyük nedeni olacak.

Araştırmaya dahil olmayan İspanya Alicante Üniversitesi’nden Dr. Santiago Belda, “Bu çalışma, Grönland ve Antarktika’nın yaşadığı endişe verici buz kaybının gün uzunluğu üzerinde doğrudan bir etkisi olduğunu doğruladığı için büyük bir ilerleme. Bu gün uzunluğundaki değişim, sadece zaman ölçümü için değil, aynı zamanda GPS ve modern yaşamımızı yöneten diğer teknolojiler için de kritik sonuçlar doğuruyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.