Dolar 33,8254
Euro 37,5237
Altın 2.735,73
BİST 10.036,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
31°C
Parçalı Bulutlu
Çar 32°C
Per 31°C
Cum 31°C
Cts 31°C

Tencent Robotics X’in robotu taklit yeteneğiyle şok etti!

Tencent Robotics X yakın zamanda yeni dört ayaklı robotlarını duyurdu. Çevik hareketleriyle ilgi gören robotlar herkesi şaşırttı.

Tencent Robotics X’in robotu taklit yeteneğiyle şok etti!
15 Temmuz 2024 16:36
44

Dört ayaklı hayvanlar özellikle arazi şartlarında bir adım öne geçiyor. Son birkaç yılda robot üreticileri bu hareketleri dört ayaklı robotlarda da etkili bir şekilde kullanmaya çalışıyor. Robotlarla ilgili son bir hamlede de Tencent Robotics X firmasından geldi.

Tencent Robotics X’in yeni robot modellemesi ne üzerine kuruldu?

Dört ayaklı robotlarda çevik hareketi sağlamak için umut verici gelişmeler sağlanıyor. Ancak, bu modeller genellikle simüle edilmiş ortamlarda deneniyor. Gerçek robotlar üzerinde, gerçek dünya ortamlarında uygulandıklarında performansları bazen düşüş gösterebiliyor.

Çevik dört ayaklı hareketi gerçekleştirmeye yönelik yeni bir adım attı. Şirket hareket sensörleri ve kameralar tarafından toplanan hareketli hayvan görüntülerini kullanarak yeni bir model üzerinde çalışmalara başladı. İmitasyon öğrenme olarak adlandırılan bu yaklaşım, bazı dört ayaklı robotlarda hayvan benzeri hareketlerin yeniden üretilmesini mümkün hale getiriyor.

Çin’deki Tencent Robotics X araştırmacıları, dört ayaklı robotlarda hayvan benzeri çevik hareketlerin gerçekleştirilmesini kolaylaştırabilecek yeni bir modellemeyi tanıttı. Nature Machine Intelligence dergisinde yayınlanan bir makalede tanıtılan bu çerçeve, başlangıçta MAX adlı dört ayaklı bir robota uygulandı ve son derece umut verici sonuçlar alındı.

Araştırmacıların sunduğu yeni modellemede her biri farklı bir hareket görevi ve robot algılama düzeyinde bilgi çıkarımına odaklanan üç aşamalı öğrenme süreci ele alınacak. Hayvan hareketi verileri kullanılarak elde edilen bilgiler robotlara aktarılacak. Böylece robotların gerçek hayvanlar gibi hareket etmesi sağlanacak.  Tencent Robotics X ilk olarak bu testleri ‘’MAX’’ adındaki dört ayaklı bir robota uyguladılar.

Veri aktarımı sonrasında ‘’MAXX’’ hayvanları taklit ediyor, karmaşık engelleri aşıyor ve kovalamaca oyunlarında başarı elde edebiliyor. Şirket ilk testlerde, modelin başarılı olsa da henüz farklı ortamlarda nasıl davranacağını bilmediklerini aktardı. Gelecekte, model diğer dört ayaklı robotlara adapte edilebilir. Böylece gerçek dünya ortamlarında kullanılmaları kolay olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.