Dolar 33,7779
Euro 37,4711
Altın 2.720,13
BİST 10.054,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
31°C
Parçalı Bulutlu
Çar 32°C
Per 31°C
Cum 31°C
Cts 31°C

Paradoks Gibi: Gözyaşımız Tuzlu Olmasına Rağmen Ağlarken Gözlerimiz Nasıl Yanmıyor?

Gözyaşımızın içinde tuz bulunmasına rağmen ağladığımızda gözümüz yanmıyor. Peki bu nasıl mümkün olabiliyor?

Paradoks Gibi: Gözyaşımız Tuzlu Olmasına Rağmen Ağlarken Gözlerimiz Nasıl Yanmıyor?
15 Temmuz 2024 12:50
36

Gözümüze tuzlu herhangi bir şey kaçtığında, tuzlu bir denizde yüzdüğümüzde gözlerimizin yanması çok muhtemel. Ancak bildiğiniz üzere, gözyaşımızda da tuz var.

Böyle olmasına rağmen ağladığımızda gözlerimizde bu tuzdan kaynaklı yanma hissi oluşmuyor. Vücudumuzun çalışma mekanizmasına hayret edeceğiniz sebebini anlatalım.

Gözyaşımız, yalnızca tuzdan oluşmuyor.

Gözyaşları, sodyum klörür (tuz) dışında su, protein, lipit ve diğer pek çok bileşiklerden meydana geliyor. Yani tuzdan ibaret olmayan karmaşık bir sıvı. Tüm bu bileşikler, göz yüzeyini nemlendirip koruyarak tuzun etkilerini azaltıyor.

Ayrıca gözün koruyucu katmanlarının önemi de yadsınamaz. Kornea ve konjunktiva adlı, gözyaşı tabakasıyla kaplı olan göz yüzeyindeki iki ana yapı, gözü koruyor. Tabaka, tuzun göz yüzeyine doğrudan temasının önüne geçiyor.

Gözyaşı üretim mekanizması, tahrişi engelliyor.

Gözyaşları, devamlı olarak küçük miktarlarda üretilerek göz yüzeyinde düzenli olarak yenileniyor. Böylece göz yüzeyi sürekli nemli ve temiz kalıyor. Gözyaşının içindeki tuz da birikmiyor.

İşte tüm bu mekanizmalar sayesinde gözyaşımız tuzlu olmasına rağmen ağlasak bile gözümüz yanmıyor. Vücudumuza ve yapabildiklerine bir kere daha hayran kaldık…

Kaynaklar: BBC Science Focus, WebMD

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.