Dolar 33,7433
Euro 37,4528
Altın 2.715,92
BİST 10.054,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Sal 31°C
Çar 32°C
Per 31°C
Cum 31°C

Exynos 2500 Prototipi, A15 Bionic’i Verimlilikte Geride Bıraktı

Samsung yeni nesil işlemcisi Exynos 2500 için iniş çıkışlarla dolu bir geliştirme süreci yaşıyor. Daha önce düşük verimlilik nedeniyle üretilemeyeceği söylenen işlemci hakkında yeni bir iddia gündeme geldi. Gelen sızıntılara göre Exynos 2500 …

Exynos 2500 Prototipi, A15 Bionic’i Verimlilikte Geride Bıraktı
15 Temmuz 2024 11:50
111

Samsung yeni nesil işlemcisi Exynos 2500 için iniş çıkışlarla dolu bir geliştirme süreci yaşıyor. Daha önce düşük verimlilik nedeniyle üretilemeyeceği söylenen işlemci hakkında yeni bir iddia gündeme geldi. Gelen sızıntılara göre Exynos 2500 prototipi, Apple A15 Bionic’ten daha yüksek frekanslarda ve daha düşük güç tüketimiyle çalışmayı başarıyor.

Samsung’un 3nm GAA üretim süreciyle ilgili endişeler daha önce sıkça dile getirilmişti. Ancak bu ay başlarında Seul’de düzenlenen Samsung Foundry Forum (SFF) ve Samsung Advanced Foundry Ecosystem Forum (SAFE) etkinliklerinde 3nm GAA düğümünün kararlı verimlilik ve performans sağladığını açıkladı. @MappleGold tarafından paylaşılan yeni bir sızıntı da bu iddiayı destekler nitelikte.

Sızıntıya göre Exynos 2500 prototipi 3.20 GHz frekans hızına ulaşmayı başardı. Bu değer Snapdragon 8 Gen 3 ile aynı seviyede ve işlemcinin tek ve çok çekirdekli performans testlerinde iddialı sonuçlar elde etmesini sağlayabilir. Ancak daha da önemlisi işlemcinin güç verimliliği konusunda Apple A15 Bionic’i geride bırakması.

Unutmamak gerekir ki A15 Bionic birkaç yıllık bir işlemci ve TSMC’nin bir önceki nesil 5nm üretim süreciyle üretiliyor. Samsung eğer Exynos 2500’ün güç tüketimini A17 Pro ile aynı seviyede tutmak veya daha da azaltmak istiyorsa frekans hızını düşürmesi gerekebilir.

Ayrı bir sızıntıda ise Exynos 2500’ün ilk CPU ve GPU testlerinde Snapdragon 8 Gen 3’ü geride bıraktığı belirtilmişti. 10 çekirdekli CPU yapısının bu sonuçlarda etkili olduğu düşünülüyor. Ancak daha fazla çekirdek, daha fazla güç tüketimi anlamına da geliyor. Samsung, 10 çekirdekli tasarımda ısrar ederse işlemcinin güç verimliliğini arttırmakta zorlanabilir.

Samsung, yeni nesil akıllı saatleri için tanıttığı Exynos W1000 işlemcisini de 3nm GAA süreciyle üretti. Bu durum Exynos 2500’ün de seri üretime geçeceğine dair umutları arttırıyor. Önümüzdeki aylarda Samsung’un işlemci üzerindeki çalışmalarına devam ederek beklentileri karşılayacak bir ürünle karşımıza çıkıp çıkmayacağını göreceğiz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.