Dolar 33,7481
Euro 37,4002
Altın 2.717,08
BİST 10.054,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Sal 31°C
Çar 31°C
Per 31°C
Cum 32°C

5 Milyar dolar tehlikede! NASA şimdiye kadarki en büyük projeye hazırlanıyor…

NASA, jupiter’in uydusu olan Europa’yı incelemek için çalışmalarını hızlandırdı. Göndereceği Europa Clipper uzay aracının Dünyadan 20 bin kat daha fazla manyetik alana sahip uyduda sağlam kalıp kalamayacağı bilinmiyor.

5 Milyar dolar tehlikede! NASA şimdiye kadarki en büyük projeye hazırlanıyor…
15 Temmuz 2024 11:10
45

NASA’nın Europa Clipper görevi , Jüpiter’e Europa’nın yaşanabilirliğini keşfetmek için fırlatılmaya hazırlanırken transistör radyasyon sorunlarını çözmeye odaklanıyor .

Görevin, Jüpiter’in yoğun radyasyonuna karşı daha az dayanıklı olduğu keşfedilen radyasyona dayanıklı transistörlerle ilgili zorluklarla karşı karşıya olduğu belirtildi. 

NASA’nın Europa Clipper görevinin fırlatılışına yönelik hazırlıklar ilerliyor. Uzay aracı bu yılın mayıs ayında Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’ne teslim edildi ve ekip yüksek kazançlı anteni başarıyla yerleştirdi .

RADYASYONA DAYANACAK ŞEKİLDE TASARLANMIŞTIR ANCAK…

NASA’nın Europa Clipper görevindeki mühendisler, uzay aracında elektrik akışını kontrol etmeye yardımcı olan transistörlerin kapsamlı testlerini yürütmeye devam ediyor. Europa Clipper tarafından kullanılan özel versiyonlar radyasyona karşı sertleştirilmiştir ve 100 ila 300 kilorad veya krad’a (bir “rad”, iyonlaştırıcı radyasyonun emilen dozu için bir ölçü birimidir) dayanacak şekilde tasarlanmıştır.

Ancak, görevi yöneten Güney Kaliforniya’daki NASA Jet Propulsion Laboratory’deki ( JPL ) görev ekibi, bazı transistörlerin bazı koşullarda önemli ölçüde daha düşük radyasyon seviyelerinden etkilenebileceğini gösteren test verilerini değerlendiriyor.

Bu parçaların bazılarının, güneş sistemindeki en yoğun radyasyon ortamı olan Jüpiter sisteminin radyasyonuna dayanamayabileceğinden endişe ediyorlar.

RADYASYON ZORLUKLARI VE DEVAM EDEN ANALİZ

Ayrıca, Maryland, Laurel’deki Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’nda (APL) ve Maryland, Greenbelt’teki NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde de testler yürütülüyor. APL, ana uzay aracının gövdesini JPL ve NASA Goddard ile işbirliği yaparak tasarladı.

Transistörlerle ilgili sorun, görev ekibine benzer parçaların beklenenden daha düşük radyasyon dozlarında arızalandığı bildirildiğinde Mayıs ayında ortaya çıktı. Haziran 2024’te, kullanıcıları bu sorun hakkında bilgilendirmek için bir endüstri uyarısı gönderildi.

Üretici, Europa Clipper uzay aracında bu parçaları kullanmanın riskini daha iyi anlamak için devam eden radyasyon testi ve analiz çabalarını desteklemek amacıyla görev ekibiyle birlikte çalışıyor.

ELEKTRONİK DAYANIKLILIK VE ÇÖZÜMLER

Şimdiye kadar elde edilen test verileri, parçaların beklendiği kadar radyasyona dayanıklı olmaması nedeniyle Jüpiter ve uydusu Europa yakınlarındaki yüksek radyasyon ortamında bazı transistörlerin arızalanma olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor.

Ekip, kaç transistörün hassas olabileceğini ve uçuş sırasında nasıl performans göstereceklerini belirlemek için çalışıyor.

NASA, transistörlerin Jüpiter sistemindeki uzun ömürlülüğünü en üst düzeye çıkarmak için seçenekleri değerlendiriyor. Ön analizin Temmuz ayı sonlarında tamamlanması bekleniyor.

DÜNYANIN MANYETİK ALANINDAN 20 BİN KAT DAHA GÜÇLÜ

Radyasyona dayanıklı elektronikler, uzay araçlarını uzayda meydana gelebilecek radyasyon hasarından korumak için endüstri genelinde kullanılır. Jüpiter sistemi, uzay araçları için özellikle zararlıdır çünkü muazzam manyetik alanı (Dünya’nın manyetik alanından 20.000 kat daha güçlüdür) yüklü parçacıkları hapseder ve onları çok yüksek enerjilere hızlandırır, Europa ve diğer iç uyduları bombalayan yoğun radyasyon oluşturur.

Europa Clipper’daki transistörleri etkileyen sorunun endüstrinin farkında olmadığı bir olgu olduğu ve transistör yonga partilerinin endüstri standardı radyasyon kalifikasyonunda yeni tanımlanmış bir boşluğu temsil ettiği anlaşılıyor.

MİSYON HEDEFLERİ VE GELECEK BEKLENTİLERİ

Europa Clipper’ın fırlatılış süreci 10 Ekim’de başlayacak ve 2030 yılında Jüpiter’e vararak, Ay’ın yanından defalarca geçerken Europa’nın potansiyel yaşama elverişliliğini anlamak için bilimsel araştırmalar yapacak.

5 MİLYAR DOLARLIK DEV PROJE

Europa Clipper görevinin toplam maliyetinin yaklaşık 5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor ve bu da onu en pahalı gezegen bilimi görevlerinden biri yapıyor.

Bu bütçe, uzay aracının planlanan görev süresi boyunca geliştirilmesini, fırlatılmasını ve operasyonlarını kapsıyor.

EUROPA’A  GENEL BAKIŞ

Jüpiter’in en büyük uydularından biri olan Europa, özellikle yaşam barındırma potansiyeliyle dikkat çekmektedir. Kalın bir buz kabuğuyla kaplı olan Europa’nın buzlu dış yüzeyinin altında, Jüpiter’in çekim gücünden kaynaklanan gelgitsel ısınmayla sıcak tutulan, tuzlu sudan oluşan geniş bir yeraltı okyanusu içerdiğine inanılmaktadır.

Bu iç ısınma buzun kaymasına ve çatlamasına neden olarak sırtlar, bantlar ve büyük çarpma kraterlerinden yoksun, nispeten genç ve pürüzsüz bir arazi ile işaretlenmiş bir yüzeye yol açar.

Bu gizli okyanusun mikrobiyal yaşamı destekleyebileceği gibi ilgi çekici bir olasılık ve esas olarak oksijenden oluşan ince bir atmosferin varlığı, Europa’yı gelecekteki astrobiyolojik görevler için birincil hedef haline getirir.

Bu görevler, okyanusunun potansiyel yaşanabilirliğini ve bu buzlu dünyanın daha geniş gizemlerini keşfetmeyi amaçlamaktadır.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.