Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

ABD yaptırımları Batı Şeria’daki şiddet olayları nedeniyle İsrailli Lehava grubunu hedef alıyor

ABD yaptırımları Batı Şeria’daki şiddet olayları nedeniyle İsrailli Lehava grubunu hedef alıyor

ABD yaptırımları Batı Şeria’daki şiddet olayları nedeniyle İsrailli Lehava grubunu hedef alıyor
12 Temmuz 2024 00:05
30

Amerika Birleşik Devletleri, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da şiddet olaylarına karıştıkları gerekçesiyle, aralarında aşırı sağcı İsrailli Lehava grubunun da bulunduğu bazı kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulayacağını açıkladı. Bugün açıklanan yaptırımlar, ABD hükümetinin Filistinli sivillere yönelik şiddetin failleri olarak tanımladığı kişilere yöneliktir.

Yahudi asimilasyonuna karşıtlığı ve Araplara karşı saldırgan tutumuyla bilinen Lehava ile birlikte üç İsrailli şahıs, Filistinlilere yönelik tekrarlanan şiddet eylemleri nedeniyle ABD tarafından belirlendi. Grubun kurucusu Ben-Zion Gopstein daha önce ABD tarafından yaptırıma tabi tutulmuş, Lehava da İngiltere’den benzer yaptırımlarla karşılaşmıştı.

ABD, bireyleri hedef almanın yanı sıra Batı Şeria’daki dört izinsiz yerleşim karakoluna da yaptırım uyguladı. Bu karakollar Dışişleri Bakanlığı tarafından şiddeti sürdürmek ve Filistinlilerin kaynaklara erişimini engelleyerek ve saldırılar düzenleyerek onları yerlerinden etmek için “silah haline getirilmiş” olarak tanımlandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD’nin Batı Şeria’yı istikrarsızlaştıran ve İsrail’in güvenliğini baltalayan aşırılık yanlısı şiddetten duyduğu derin endişeyi dile getirdi. Miller, İsrail hükümetinin yaptırım uygulanan tarafları sorumlu tutması gerektiğini vurguladı ve İsrail’in harekete geçmemesi halinde ABD’nin kendi tedbirlerini uygulamaya devam edeceği uyarısında bulundu.

Biden yönetiminin tutumu, Trump yönetimi sırasında tersine çevrilen bir bakış açısı olan, yerleşimleri uluslararası hukuka aykırı olarak gören uzun süredir devam eden ABD politikasına geri dönüşü temsil ediyor.

Bu yaptırımlar, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun koalisyonunun Yahudi yerleşimlerinin genişletilmesini ve Batı Şeria’nın potansiyel ilhakını savunan aşırı sağcı üyeleri arasında hoşnutsuzluk yarattı. Özellikle Gopstein’ın, kendisi de bir Batı Şeria yerleşiminde ikamet eden İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile yakın bağlantıları bulunuyor.

Biden yönetimi İsrail-Filistin çatışması ve Batı Şeria’nın statüsü konusundaki tutumunu yeniden teyit ederken, yaptırım uygulanan kuruluşlar ve bireyler şimdi ABD politikasının yansımalarına maruz kalıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.