Dolar 32,7247
Euro 35,5163
Altın 2.496,60
BİST 10.859,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 32°C
Cum 32°C

PBOC güçlü ralliyi dizginlemek için tahvil satmaya hazır

PBOC güçlü ralliyi dizginlemek için tahvil satmaya hazır

PBOC güçlü ralliyi dizginlemek için tahvil satmaya hazır
5 Temmuz 2024 16:36
22

Çin Halk Bankası (PBOC), piyasa koşullarına bağlı olarak satılmaya hazır yüz milyarlarca yuana ulaşan önemli sayıda tahvili olduğunu açıkladı. Bu açıklama Cuma günü, tahvil piyasasında getirilerin rekor düşük seviyelere indiği önemli bir rallinin ortasında yapıldı.

Çin, bu yıl belirsiz bir ekonomi ve sallantılı hisse senedi piyasaları nedeniyle devlet tahvillerine olan talepte bir artışa tanık oldu ve yatırımcıları sabit getirili menkul kıymetlere sığınmaya yönlendirdi. Sonuç olarak, Çin’de hazine tahvil vadeli işlemleri Cuma günü geriledi ve fiyatlarla ters bir ilişki içinde olan tahvil getirileri arttı.

PBOC, birkaç önemli finans kuruluşu ile tahvil borçlanma anlaşmaları imzalayarak orta ve uzun vadeli tahvilleri teminatsız olarak borçlanmasına izin verdi. Bu hamle, merkez bankasının kredi akışını ve piyasa getirilerini yönetmesi için yeni bir araç olarak hizmet edecek olan potansiyel hazine tahvili satışları için zemin hazırlıyor.

Hafta başında PBOC, analistlerin düşen yurtiçi faiz oranlarını dengeleme girişimi olarak yorumladığı bir strateji hakkında daha fazla ayrıntı vererek, yakında bazı ana bayilerden hazine tahvili ödünç alma niyetini açıkladı.

CITIC Securities’in baş ekonomisti, erişebileceği tahvil hacmi göz önüne alındığında merkez bankasının eylemlerinin, yoğun satışı tercih etmesi halinde piyasayı önemli ölçüde etkileyebileceğini kabul etti.

Capital Economics’in Çin ekonomisi başkanı, para politikasında daha geniş çaplı bir sıkılaştırma olmadan, ki şu anda bu pek olası görünmüyor, PBOC’nin çabalarının en iyi ihtimalle tahvil rallisini geçici olarak durdurabileceğini öne sürdü.

Geçtiğimiz ay PBOC Başkanı Pan Gongsheng, Lujiazui Forumu’nda merkez bankasının yakında ikincil tahvil piyasası işlemlerine girebileceğini ima etti.

PBOC’nin stratejisi, gerekli görüldüğünde devlet tahvilleri gibi düşük riskli borçların satışını da içeriyor. Bu yaklaşım, bankanın tahvil piyasasında devam eden değişiklikler ve olası riskler konusunda tetikte olmasıyla birlikte ortaya çıkıyor.

PBOC’nin tahvil borçlanma planı ilk olarak Bloomberg News tarafından bildirilmiştir.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.