Dolar 32,7105
Euro 35,4592
Altın 2.494,82
BİST 10.909,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 32°C
Cum 32°C

Kazanç sezonu daha geniş borsa rallisini şekillendirebilir

Kazanç sezonu daha geniş borsa rallisini şekillendirebilir

Kazanç sezonu daha geniş borsa rallisini şekillendirebilir
5 Temmuz 2024 14:22
28

ABD borsası daha geniş çaplı bir ralli beklerken, yaklaşan kazanç sezonu, çeşitli şirketlerin kâr büyümesinin teknoloji devlerinin performansıyla uyumlu olup olmadığını belirlemede çok önemli olacak.

S&P 500, 2024 yılında şu ana kadar %16’lık bir artış yaşadı ve bu artış ağırlıklı olarak, özellikle gelişmekte olan yapay zeka teknolojisinden yararlanan belirli bir grup büyük hisse senedi tarafından yönlendirildi.

Bunlar arasında “Muhteşem 7’li” olarak da bilinen Nvidia, Microsoft (NASDAQ:MSFT), Apple (NASDAQ:AAPL), Alphabet (NASDAQ:GOOGL), Amazon (NASDAQ:AMZN), Meta Platforms (NASDAQ:META) ve Tesla, önceki mücadelelerinden önemli bir esneklik ve toparlanma gösterdi.

Genel endeksin başarısına rağmen, S&P 500 hisse senetlerinin yalnızca %24’ü yılın ilk yarısında endeksin performansını aşarak son on yıllardaki en konsantre rallilerden birine işaret etti. Ortalama hisse senedini yansıtan eşit ağırlıklı S&P 500, bu yıl yaklaşık %4’lük mütevazı bir artış gösterirken, bileşenlerinin yaklaşık %40’ı düşüş yaşamıştır.

Önümüzdeki hafta JPMorgan (NYSE:JPM) ve Citigroup gibi büyük bankaların 12 Temmuz’daki raporlarıyla başlayacak olan ikinci çeyrek kazanç sezonu, baskın teknoloji sektörü dışındaki şirketlerin kâr eğilimleri hakkında fikir verecek.

Yatırımcılar yılın ikinci yarısında, özellikle de ekonomi yumuşak bir iniş yaparsa, daha makul değerlemelere sahip hisse senetlerine potansiyel olarak fayda sağlayacak daha geniş bir kazanç yelpazesi umuyor.

Şu anda sadece Muhteşem 7’linin çoğunu barındıran bilgi teknolojisi ve iletişim hizmetleri sektörleri bu yıl S&P 500’ün genelinden daha iyi performans gösterdi. İlk çeyrekte Muhteşem Yedili’nin kazançları, S&P 500’ün geri kalanındaki %1,3’lük mütevazı büyümenin tam aksine, yıllık bazda %51,8 oranında artış gösterdi.

Wells Fargo Yatırım Enstitüsü, yatırımcılara teknoloji ve iletişim hizmetleri sektörlerindeki kazançlarını yeniden tahsis ederek enerji, sağlık, sanayi ve malzeme sektörlerindeki potansiyel yumuşaklıktan faydalanmalarını tavsiye ediyor.

Yılın ilerleyen dönemlerine ilişkin tahminler, Muhteşem Yedili’nin kâr avantajının daha da azalabileceğine işaret ederken, S&P 500’ün geri kalanının kazanç artışında bir yükseliş yaşaması bekleniyor.

Yakın vadede, Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell’ın Kongre önündeki ifadesi ve aylık tüketici fiyat endeksinin yakında açıklanması, ekonominin durumu ve Federal Rezerv’in faiz oranı politikalarındaki potansiyel değişimler hakkında daha net bir resim sunacak ve bu da daha geniş piyasa hareketlerini etkileyebilir.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.