Dolar 32,7115
Euro 35,5023
Altın 2.495,23
BİST 10.913,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 32°C
Cum 32°C

Kanada’da işsizlik oranı Haziran’da %6,4’e ulaşırken istihdam kaybı yaşandı

Kanada’da işsizlik oranı Haziran’da %6,4’e ulaşırken istihdam kaybı yaşandı

Kanada’da işsizlik oranı Haziran’da %6,4’e ulaşırken istihdam kaybı yaşandı
5 Temmuz 2024 16:50
102

Kanada işgücü piyasası Haziran ayında sürpriz bir şekilde 1.400 kişilik istihdam kaybı yaşadı ve işsizlik oranı son 29 ayın zirvesi olan %6,4’e yükseldi. Bu gelişme analistlerin 22.500 kişilik istihdam artışı ve işsizlik oranının Mayıs ayındaki %6,2’den %6,3’e yükselmesi yönündeki beklentilerini boşa çıkardı.

Kanada İstatistik Kurumu’na göre, mevcut işsizlik oranı Nisan 2023’ten bu yana yüzde 1,3 puanlık kayda değer bir artış göstererek en son işsizliğin %6,5 olduğu Ocak 2022’de görülen seviyelere ulaştı. COVID-19 salgını dönemi hariç tutulduğunda, %6,4’lük işsizlik oranı en son Ekim 2017’de görülmüştü.

İş aramanın zorluğu, genç işçiler ve son zamanlarda çekirdek yaştaki erkekler arasında artan işsizlikle daha belirgin hale geldi. Genç işsizlik oranı 0,9 puanlık artışla %13,5’e yükselerek, pandemi yılları hariç, Eylül 2014’ten bu yana en yüksek orana ulaştı.

İş piyasasındaki zorluklara rağmen ücretlerdeki artış devam etmektedir. Sürekli çalışanlar için ortalama saatlik ücret Mayıs ayındaki %5,2’den Haziran ayında yıllık %5,6’ya yükselmiştir. Bu, Aralık ayında kaydedilen %5,7’den bu yana kaydedilen en hızlı ücret artışıdır. Ücret artışı, enflasyon üzerindeki etkileri nedeniyle Kanada Merkez Bankası (BoC) için önemli bir göstergedir.

BoC Başkanı Tiff Macklem daha önce işgücü piyasasının son dönemde ılımlılaştığını ve enflasyonu merkez bankasının %2’lik hedefine çekmenin işsizlikte keskin bir artış gerektirmeyeceğini belirtmişti. Macklem, ekonominin enflasyon hedeflerini tehlikeye atmadan büyümeye ve istihdam yaratmaya devam edebileceğini öne sürmüştü.

Haziran ayı istihdam kayıpları ağırlıklı olarak tam zamanlı pozisyonlarda gerçekleşirken, yarı zamanlı istihdamda artışlar görüldü. Mal sektörü ağırlıklı olarak tarım sektöründe olmak üzere 12.600 kişilik net istihdam artışı kaydederken, hizmet sektörü 14.100 kişilik daha önemli bir kayıp yaşamış ve en büyük düşüşler ulaştırma, depolama ve bilgi, kültür ve eğlence sektörlerinde yaşanmıştır.

Haziran ayında toplam 1,4 milyon işsiz bulunurken, bu rakam bir önceki aya göre %3,1 artış göstermiştir.

Bu zayıf istihdam rakamları Temmuz ayında bir faiz indirimi olasılığını etkileyebilir. Mayıs ayında enflasyonun beklenmedik bir şekilde yükselmesinin ardından, piyasada iki ay içinde ikinci bir faiz indirimine ilişkin bahisler %50’nin altına düştü.

BoC, Haziran ayında temel politika faizini dört yıldan uzun bir süredir ilk kez düşürmüş ve enflasyonun düşmeye devam etmesi halinde daha fazla indirime gidilebileceğini belirtmişti. Merkez Bankası’nın bir sonraki faiz açıklamasının 24 Temmuz’da yapılması planlanırken, bu tarih bir sonraki enflasyon verisinin 16 Temmuz’da açıklanmasını takip edecek.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.