Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 31°C

İşçi Partisi’nin Birleşik Krallık seçimlerinde büyük bir zafer kazanacağı tahmin ediliyor

İşçi Partisi’nin Birleşik Krallık seçimlerinde büyük bir zafer kazanacağı tahmin ediliyor

İşçi Partisi’nin Birleşik Krallık seçimlerinde büyük bir zafer kazanacağı tahmin ediliyor
5 Temmuz 2024 00:50
60

Bugün açıklanan bir sandık çıkış anketine göre, İşçi Partisi’nin parlamento seçimlerinde önemli bir çoğunluk elde edeceği tahmin edildiğinden Keir Starmer Birleşik Krallık’ın bir sonraki başbakanı olmanın eşiğinde. İşçi Partisi’nin mevcut 650 sandalyeden 410’unu elde ederek 14 yıllık Muhafazakar Parti liderliğinin sonunu getirmesi bekleniyor.

Rishi Sunak liderliğindeki Muhafazakar Parti’nin önemli kayıplar yaşayacağı tahmin edilirken, parlamentonun feshedilmesinden önce sahip olduğu 346 sandalyeden büyük bir düşüşle sadece 131 sandalye elde edeceği öngörülüyor. Sandık çıkış anketi, seçmenlerin 2016’dan bu yana beş farklı başbakana yol açan siyasi kargaşa ve süregelen hayat pahalılığı krizinden Muhafazakarları sorumlu tuttuğunu gösteriyor.

Tarihsel olarak sandık çıkış anketleri Birleşik Krallık’ta güvenilir göstergeler olmuş, son altı ulusal seçimde sadece bir kez yanlış tahmin yapılmıştır. Bu durum 2015 yılında sandık çıkış anketinin yanlış bir şekilde asılı bir parlamento öngörmesine rağmen Muhafazakârların çoğunluğu elde etmesiyle ortaya çıkmıştı. Kesin resmi sonuçların ilerleyen saatlerde açıklanması bekleniyor.

Sunak tarafından Mayıs ayında çağrısı yapılan seçim, Muhafazakârlar kamuoyu yoklamalarında İşçi Partisi’nin yaklaşık 20 puan gerisindeyken başlatıldığı için kendi partisinin üyeleri de dâhil olmak üzere pek çok kişi için sürpriz oldu. Sunak’ın erken seçim kararı, Muhafazakârlar için cansız bir kampanya olarak tanımlanan süreç boyunca iki parti arasındaki farkın sabit kalması nedeniyle sonuç vermemiş gibi görünen bir kumardı.

Kampanya, Sunak’ın seçim duyurusunu yaparken yağmurdan sırılsıklam olması ve Muhafazakar adayların seçim tarihi üzerine bahis oynadıkları bir kumar skandalı da dahil olmak üzere bir dizi aksilikle gölgelendi.

Dahası, Sunak’ın bir televizyon röportajı için Fransa’daki D-Day anma etkinliklerini terk etme kararı gaziler tarafından onaylanmadı ve meslektaşları arasında muhakemesine ilişkin endişelere yol açtı.

Starmer’a yönelik büyük bir coşku olmamasına rağmen, İşçi Partisi liderinin değişimi savunan mesajı İngiliz seçmenlerin ilgisini çekmiş görünüyor. Bu değişim, Marine Le Pen’in aşırı sağcı Ulusal Ralli partisinin önemli başarılar elde ettiği Fransa’daki son seçimlerin aksine gerçekleşmiştir. Birleşik Krallık’ta ise halk, sandık çıkış anketlerinin sonuçlarına da yansıdığı üzere merkez sola yönelmiştir.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.