Dolar 32,6973
Euro 35,4641
Altın 2.494,49
BİST 10.935,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 32°C
Cum 32°C

CATL ve BYD enerji depolama bataryası pazarında lider

CATL ve BYD enerji depolama bataryası pazarında lider

CATL ve BYD enerji depolama bataryası pazarında lider
5 Temmuz 2024 14:51
24

Çinli elektrikli araç (EV) batarya üreticileri Contemporary Amperex Technology Co. Limited (SZ:300750) ve BYD Company Limited (SZ:002594), sabit enerji depolama sektöründe önemli adımlar atıyor.

CATL, 2021’den bu yana enerji depolamaya yönelik batarya teslimatlarında küresel lider konumunu koruyor ve küresel pazar payının %40’ından fazlasına sahip. CATL’nin başlıca müşterileri arasında Huaneng gibi devlete ait enerji kuruluşları ve Sungrow Power Supply gibi önde gelen enerji depolama sistemi üreticileri bulunmaktadır.

2023 yılında CATL’nin enerji depolama bataryası teslimatları %46,8 artışla 69 gigawatt-saate (GWh) ulaşarak, %32,6 olan elektrikli araç bataryalarının büyümesini geride bıraktı. CATL’nin enerji depolama bataryalarının satış hacmi, toplam batarya satışlarının %17,6’sını oluşturarak 2021’deki %12,5’lik orandan kayda değer bir artış gösterdi.

Ayrıca CATL, Tesla’ya (NASDAQ:TSLA) Şangay’daki Megapack depolama tesisi için pil hücreleri ve paketleri tedarik edecek. 2025’in başlarında üretime başlaması planlanan tesisin ihracat planları da bulunuyor. Tesla bu tesiste yılda 10.000 Megapack üretmeyi ve toplamda 40 GWh depolama kapasitesine ulaşmayı hedefliyor.

Pazardaki bir diğer önemli oyuncu olan BYD, 2023 yılında enerji depolama için 22 GWh pil teslim ederek bir önceki yıla göre %57’lik bir artış kaydetti ve %15,6’lık EV pil sevkiyatı büyümesini geride bıraktı. BYD’nin elektrikli araç batarya sevkiyatı geçen yıl 135 GWh olarak gerçekleşti.

EVE, REPT ve HITHIUM gibi sektördeki daha küçük rakipler de önemli bir büyüme yaşadı ve enerji depolama bataryası satışları geçen yıl iki kattan fazla arttı. Bu şirketler 185 GWh’lik küresel pazarın sırasıyla %11, %8 ve %7’sini ele geçirdi. Bu rakamlar, enerji depolama sektörünün hızla genişlediğinin ve önde gelen batarya üreticilerinin portföylerinde oynadığı rolün arttığının altını çiziyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.