Dolar 32,7115
Euro 35,5023
Altın 2.495,23
BİST 10.913,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 32°C
Cum 32°C

ABD hisse senedi fonları bir haftada 8,62 milyar dolar çekti

ABD hisse senedi fonları bir haftada 8,62 milyar dolar çekti

ABD hisse senedi fonları bir haftada 8,62 milyar dolar çekti
5 Temmuz 2024 16:36
27

ABD hisse senedi fonları, Çarşamba günü sona eren haftada toplam 8,62 milyar $’lık net giriş sağlayarak son zamanlarda önemli bir faaliyet artışı yaşadı. Bu fonlara olan büyük ilgi, ekonomik göstergelerin ve ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın yatırımcıları potansiyel bir faiz indirimi beklentisine yönlendiren yorumlarının bir kombinasyonuna bağlandı.

Büyük sermayeli hisse senedi fonlarına fon girişi özellikle dikkat çekiciydi ve yaklaşık 8,46 milyar dolar yatırım yapılarak bir önceki haftadan gelen pozitif net alımlar devam etti.

Çok sermayeli fonlara da ilgi artarak 932 milyon dolar çekildi. Buna karşılık, küçük ve orta ölçekli fonlar, yatırımcıların sırasıyla 1,19 milyar dolar ve 791 milyon dolar çekmesiyle çıkışlarla karşılaştı.

Yatırımcı duyarlılığındaki değişim, imalat ve hizmet faaliyetlerinin yanı sıra işgücü piyasası koşullarında gevşemeye işaret eden istihdam verileri de dahil olmak üzere bir dizi zayıf ekonomik raporun ardından geldi. Bu faktörler toplu olarak, yatırımcıların Federal Rezerv’in Eylül ayı gibi yakın bir zamanda politikada bir gevşemeye gidebileceği yönündeki beklentilerini artırmıştır.

Buna ek olarak, geçen hafta daha düşük bir enflasyon rakamı yatırımcı güvenini daha da artırdı ve Powell’ın Salı günü yaptığı açıklama ABD’nin “dezenflasyonist bir yolda” olduğunu gösterdi. Bu açıklama, yatırımcılar arasında faiz indirimlerinin yaklaşmakta olduğuna dair inancı güçlendirdi.

Hisse senedi fonlarındaki genel olumlu eğilime rağmen, sektöre özel fonlar aynı başarıyı gösteremedi. ABD sektörel hisse senedi fonları toplam 868 milyon $’lık çıkış yaşadı. Teknoloji ve sağlık fonları, sırasıyla 572 milyon dolar ve 538 milyon dolarlık çıkışlarla özellikle etkilendi.

ABD tahvil fonlarının cazibesi art arda beşinci haftada da güçlü kaldı ve son üç haftanın en yüksek miktarı olan yaklaşık 5,72 milyar $’ı çekti. Genel yurtiçi vergilendirilebilir sabit getirili ve kısa/orta vadeli yatırım yapılabilir fonlar, sırasıyla 2,87 milyar dolar ve 2,29 milyar dolarlık net birikimlerle öne çıkan kategoriler oldu.

Para piyasası fonları da son dört haftanın en yüksek seviyesi olan 23,6 milyar dolar ile güçlü girişlere sahne oldu. Bu eğilim, piyasa katılımcıları mevcut ekonomik manzarada gezinirken, daha geniş bir yatırımcı davranışı modelini yansıtıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.