Dolar 32,7058
Euro 35,4821
Altın 2.492,47
BİST 10.939,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 32°C
Cum 32°C

AB, yeni elektrikli araç tarifeleri konusunda Çin’in baskısıyla karşı karşıya

AB, yeni elektrikli araç tarifeleri konusunda Çin’in baskısıyla karşı karşıya

AB, yeni elektrikli araç tarifeleri konusunda Çin’in baskısıyla karşı karşıya
5 Temmuz 2024 14:51
12

Çin, Avrupa Birliği’ni Çin elektrikli araçlarına (EV) yönelik geçici gümrük vergilerinin uygulanmasına ilişkin ciddi görüşmelerde bulunmaya çağırdı. Bugün yürürlüğe girecek olan tarifeler, Çin’den elektrikli araç ithalatında %37.6’ya varan vergilerin uygulanmasına yol açabilir.

Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü He Yadong, Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, tahkim için dört aylık bir sürenin mevcut olduğunu vurgulayarak, tarifeler konusunda potansiyel bir müzakere penceresi olduğunu öne sürdü.

Devlet tarafından işletilen Global Times gazetesi AB’nin kararının ardından, AB’nin teknik görüşmelerde “samimiyet göstermesini” ve Avrupalı otomobil üreticilerinin yeni getirilen kısıtlamalara muhalefetini dikkate almasını savundu. Bu duyarlılık, diğer Çin devlet medya kuruluşlarının nispeten sessiz kaldığı bir ortamda ortaya çıktı.

Çin’in gümrük tarifelerine tepkisi, ABD Trump yönetimi tarafından başlatılan 2018 ticaret savaşı sırasında Çin’in 300 milyar dolar değerinde Çin malına yönelik Amerikan gümrük tarifelerine kendi kısıtlamalarıyla karşılık verdiği hızlı karşı önlemlerine kıyasla oldukça ölçülü oldu.

Çin hükümeti, özellikle ABD gümrük tarifeleri ekonomisini etkilemeye devam ederken, başka bir gümrük tarifesi çatışmasından kaçınma arzusunu dile getirdi. Bununla birlikte, gerekirse Çinli firmaları korumaya hazır olduğunu da belirtti.

He Yadong’un haberine göre, ilgili gelişmeler çerçevesinde Çin, Avrupa’dan ithal edilen domuz etine yönelik bir anti-damping soruşturması yürütüyor. Buna ek olarak, Çin gümrük verilerinin geçen yıl Fransa’yı bu ithalatın ana kaynağı olarak göstermesiyle birlikte, Avrupa’dan brendi ithalatına yönelik bir soruşturma da devam ediyor.

Gümrük vergileri konusu AB içinde bir bölünmeye neden olurken, Fransa’nın önlemlerin güçlü bir savunucusu olduğu, geçen yıl otomobil satışlarının üçte birini Çin’de gerçekleştiren Almanya’nın ise gümrük vergilerinin durdurulmasını istediği bildiriliyor. Konunun önümüzdeki haftalarda 27 üyeli blok arasında tavsiye niteliğinde bir oylamaya sunulması bekleniyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.