Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 31°C

TCMB, Haziran ayına ilişkin Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı

TCMB, Haziran ayına ilişkin Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı

TCMB, Haziran ayına ilişkin Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı
4 Temmuz 2024 10:50
22

Investing.com – Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Haziran ayına ilişkin fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı.

Rapora göre, tüketici fiyatları Haziran ayında %1,64 oranında artarken, yıllık enflasyon %71,60 seviyesine gerileyerek 3,85 puan düştü. Bu düşüş, hizmet grubu haricindeki tüm gruplarda gözlemlendi.

Kiralarda fiyat artışı yavaşladı

Hizmet grubunda aylık fiyat artışı, önceki aya göre zayıfladı ancak yüksek seyrini sürdürdü.

Kira ve lokanta-otel alt gruplarındaki aylık fiyat artışı yavaşlarken, ulaştırma ve haberleşme hizmetlerinde fiyat artışı hızlandı.

Özellikle ulaştırma hizmetlerinde %4,53 oranındaki artış, yıllık enflasyonu %103,54’e yükseltti. Haberleşme hizmetlerinde cep telefonu ve internet ücretleri dikkat çekici bir artış gösterdi.

Kırmızı et fiyatlarında artış trendi tersine döndü

Dayanıklı mal fiyatları, döviz kurundaki ılımlı seyir ve iç talep gelişmeleri ile otomobildeki indirim kampanyalarının etkisiyle uzun bir aradan sonra düşüş gösterdi.

Gıda grubunda aylık fiyat artışı bir önceki aya yakın seyrederken, işlenmiş gıda alt grubunda ekmek ve tahıllar fiyat artışıyla öne çıktı.

İşlenmemiş gıda alt grubunda ise taze meyve ve sebze fiyatlarında önemli bir yükseliş gözlemlendi. Kırmızı et fiyatları ise son aylardaki artış trendini tersine çevirerek haziran ayında azaldı.

Akaryakıt fiyatları geriledi, şebeke suyu arttı

Enerji grubundaki fiyat artışında, akaryakıttaki indirimlere rağmen, şebeke suyu fiyatlarındaki artış belirleyici oldu.

Akaryakıt fiyatları %2,32 oranında gerilerken, şebeke suyu fiyatları %12,69 oranında arttı.

Üretici fiyatlarındaki aylık artış zayıflamaya devam etti ve yıllık üretici enflasyonu yüksek baz etkisiyle önemli ölçüde geriledi. Yurt içi üretici fiyatları haziran ayında %1,38 oranında artarken, yıllık enflasyon %50,09 seviyesine düştü.

Özet değerlendirme

Haziran ayında, tüketici fiyatları %1,64 oranında arttı ve yıllık enflasyon %71,60 seviyesine geriledi. Temel mal, gıda, alkol-tütün-altın, enerji ve hizmet gruplarında yıllık enflasyon düşüşü gözlemlendi.

TCMB’nin yayımladığı rapor, ülkenin ekonomik durumuna dair önemli veriler sunarken enflasyonun genel seyrinde olumlu bir değişim gözlemlendiğini ortaya koydu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.