Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 32°C

Sanatçılar, Apple Intelligence verileri konusunda Apple’ın şeffaf olmamasını eleştiriyor

Bu yılın ilerleyen dönemlerinde, milyonlarca Apple cihazı, Cupertino’nun metinden görüntü oluşturma gibi işlemleri gerçekleştiren yapay zekası Apple Intelligence’ı çalıştırmaya başlayacak.

Sanatçılar, Apple Intelligence verileri konusunda Apple’ın şeffaf olmamasını eleştiriyor
4 Temmuz 2024 09:06
50

Ancak yaratıcı topluluktan bazı üyeler, bu yapay zekayı mümkün kılan ham verilerin kaynağı hakkında şirketin yeterince şeffaf olmadığını öne sürerek memnuniyetsizliklerini dile getirdi.

Vancouver merkezli video oyun sanatçısı ve yaratıcı hakları aktivisti Jon Lam, Engadget’a verdiği demeçte, “Apple’ın eğitim verilerini nasıl topladığı konusunda kamuoyuna daha şeffaf bir açıklama yapmasını dilerdim,” dedi. “Bence bu duyuru, daha kötü bir zamanda yapılamazdı.”

Tarihi olarak Apple, kurucusunun ünlü “teknoloji ve liberal sanatların kesişim noktası” olarak konumlandırdığı bir şirket olarak yaratıcıların en sadık müşterilerinden bazılarını oluşturdu. Ancak fotoğrafçılar, konsept sanatçıları ve heykeltıraşlar, Apple’ın yapay zeka modelleri için verileri nasıl topladığı konusundaki nispeten sessizliği nedeniyle hayal kırıklığına uğradıklarını belirtti.

Üretken yapay zeka modelleri, eğitildikleri veriler kadar iyidir. Bu amaçla, çoğu şirket, internet üzerinde bulabildikleri her şeyi, izin veya tazminat dikkate alınmaksızın topladı. Birden fazla yapay zeka modelini eğitmek için kullanılan yaklaşık 6 milyar görüntü, internetten kazınmış görüntülerden oluşan LAION-5B veri kümesinden geldi. Midjourney CEO’su David Holz, Forbes ile yaptığı bir röportajda, şirketin modellerinin “internetten büyük bir kazı” ile eğitildiğini ve “nereden geldiklerini bilmenin gerçekten bir yolu olmadığını” söyledi.

Sanatçılar, yazarlar ve müzisyenler, üretken yapay zeka şirketlerini çalışmalarını ücretsiz olarak alıp bundan kâr elde etmekle suçlayarak, yalnızca 2023 yılında ondan fazla dava açtı. Geçen ay, büyük müzik etiketleri, Universal ve Sony dahil, yüz milyonlarca dolar değerinde olan yapay zeka müzik jeneratörleri Suno ve Udio’ya telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı. Teknoloji şirketleri ise -ironik bir şekilde- hem eylemlerini savundu hem de içerik sağlayıcılarla lisans anlaşmaları yaptı.

Bazı yaratıcılar, Apple’ın bu konuda daha iyi olabileceğini düşündü. “Bu yüzden onlara biraz şüpheyle yaklaşmak istedim,” dedi Lam. “Etik tartışmasına farklı bir yaklaşım sergileyeceklerini düşündüm.”

Bunun yerine, Apple, Apple Intelligence için eğitim verilerinin kaynağı hakkında çok az bilgi verdi. Şirketin makine öğrenimi araştırma blogunda yayınlanan bir gönderide, diğer üretken yapay zeka şirketleri gibi AppleBot adında özel bir web tarayıcısı kullanarak açık web’den kamu verilerini topladığını belirtti. Apple’ın AI ve makine öğrenimi başkanı John Giannandrea, “Büyük miktarda eğitim verisinin aslında Apple tarafından oluşturulduğunu” söyledi ancak detay vermedi. Ayrıca Apple’ın Shutterstock ve Photobucket ile eğitim görüntüleri lisanslamak için anlaşmalar imzaladığı bildirildi, ancak bu ilişkileri kamuya açıklamadı.

San Francisco merkezli illüstratör Karla Ortiz, 2023’te Stability AI ve DeviantArt’a karşı açılan davanın davacılarından biri. “Sonuç olarak, üretken yapay zekanın mevcut haliyle çalışması için büyük bir aşırılığa ve hak ihlallerine dayandığını biliyoruz” diye yazdı. “Apple bu teknolojiyi zorla dayatırken, bunun bir istisna olmadığını hatırlamak önemlidir.”

Sanatçılar, yaratıcı profesyoneller ve teknoloji şirketleri arasındaki bu güven kaybı, Apple’a yönelik öfkenin bir parçası. Bloomberg’in bir raporuna göre, Adobe, Photoshop ve diğer uygulamalar için kullanılan etik dışı kaynaklı görüntüleri Firefly adlı yapay zeka modelini eğitmek için kullandı. Müşteri tepkisi üzerine şirket, hizmet şartlarını güncelleyerek müşterilerinin içeriklerini yapay zeka modellerini eğitmek için kullanmayacaklarını açıkladı.

Lam, yaratıcı topluluğun her güvenilir yazılım şirketi tarafından ihanet edildiğini düşündüğünü söyledi. Apple ürünlerinden tamamen vazgeçmesi mümkün olmasa da, kullanımını azaltmaya çalıştığını ve iPhone’unu bir Light Phone III ile değiştirmeyi planladığını belirtti. Beane, “Apple’ın geri kalanları gibi olmaya başladığına dair artan bir his var” dedi. “Dev bir şirket olarak, kullanıcılarının hayatlarından çok kendi karlarını önceliklendiriyorlar.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.