Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 31°C

İzmir’de bilim adamından büyük başarı: İzmirborçağını literatüre kazandırdı

Ege Üniversitesinden (EÜ) yapılan açıklamaya göre, EÜ Botanik Bahçesi Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi ekibi tarafından, Menderes’te baklagiller ailesinden yeni bir çalı türü keşfedildi. Türe Türkçe “İzmirborçağı”, bilimsel olarak ise “Chamaecytisus erythropetalus” ismi verildi.

İzmir’de bilim adamından büyük başarı: İzmirborçağını literatüre kazandırdı
4 Temmuz 2024 14:23
36

İzmir’in Menderes ilçesinde bulunan baklagiller ailesinden yeni çalı türü, “İzmirborçağı” adıyla bilim dünyasına kazandırıldı.

Açıklamada, görüşlerine yer verilen merkezin müdürü Prof. Dr. Hasan Yıldırım, bölgede 2012-2023 yılları arasında gerçekleştirilen arazi çalışmalarında yeni bir popülasyon tespit ettiklerini aktardı.

Keşfedilen bitkinin herhangi bir kategoriyle benzeşmediğinin görüldüğünü aktaran Yıldırım, şunları kaydetti:

“Chamaecytisus cinsinin dünya genelinde kabul edilen 43 türü bulunuyor. Türkiye’de bu cins altında 10 tür var. Bunların 4’ü endemik. İzmirborçağının keşfiyle bu sayı 11’e çıkmış ve endemik sayısı da 5’e yükselmiştir. İzmirborçağı, İzmir’in Menderes ilçe sınırlarında yayılış gösteren lokal endemik bir türdür. Volkanik kökenli kayalık arazilerde, maki içlerinde yayılış göstermektedir. Yayılış yüksekliği deniz seviyesinden 245-315 metre rakımlardadır.”

Yıldırım, bitkinin yayılış gösterdiği alanın orman yangınlarına maruz kalan bir sahada bulunduğunu belirterek, “Ayrıca alanda yeni yol açma çalışmaları da popülasyon üzerine olumsuz etki yaratmaktadır. Tüm bu tehditler ve türün sınırlı dağılımı göz önüne alındığında tür, kritik tehlike altında olarak değerlendirilmektedir. Acilen tür koruma ve eylem planlarının yapılması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da ekibe çalışmaları için teşekkür etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.