Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 32°C

ECB tutanakları enflasyon hedeflerine ilişkin endişeleri ortaya koyuyor

ECB tutanakları enflasyon hedeflerine ilişkin endişeleri ortaya koyuyor

ECB tutanakları enflasyon hedeflerine ilişkin endişeleri ortaya koyuyor
4 Temmuz 2024 15:50
104

Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika yapıcıları, bugün açıklanan tutanaklara göre, 5-6 Haziran’daki son faiz belirleme toplantısında enflasyon eğilimlerinden duydukları rahatsızlığı dile getirdi.

ECB söz konusu toplantıda faiz oranlarını düşürmüş ve daha fazla gevşeme önlemi alma olasılığına işaret etmişti. Ancak gelecekteki faiz indirimlerinin ayrıntıları belirsizliğini koruyor ve piyasa katılımcıları bu yıl bir ya da iki faiz indirimi daha yapılabileceğini düşünüyor.

Haziran ayındaki faiz indirimine rağmen ECB, 18 Temmuz’da yapılacak toplantıda, özellikle yüksek hizmet maliyetlerinin devam etmesi nedeniyle, yakın zamanda bir değişiklik yapmayacağının sinyalini verdi. Bununla birlikte, Eylül ayında bir faiz ayarlaması hala bir olasılık olarak görülüyor.

Tutanaklarda, bazı üyelerin enflasyonun 2025 yılına kadar %2’lik hedefe ulaşacağına dair son verilerden emin olmadıkları vurgulandı. Bu hedefe ulaşmada daha fazla gecikmenin gelecekte istikrarlı enflasyon beklentilerinin sürdürülmesini zorlaştırabileceği uyarısında bulundular. Politika yapıcılar dezenflasyonun son aşamasını en zorlu aşama olarak tanımladılar ve bu aşamayı “son kilometre” olarak adlandırdılar.

Yatırımcılar şu anda yılın geri kalanında yaklaşık 43 baz puanlık faiz indirimi ve 2025 yılı sonuna kadar dört ya da beş indirime denk gelen yaklaşık 110 baz puanlık indirim öngörmektedir. Beklenen bu hamleler, şu anda %3,75 olan mevduat faizini, birçok kişinin “nötr” politika duruşu olarak kabul ettiği %2,0 ila %2,5 aralığına yaklaştıracaktır.

ECB için asıl endişe kaynağı, enflasyonun düzensiz yapısıdır ve bu durum, öngörüldüğü gibi 2025 yılı sonunda %2’ye düşüp düşmeyeceği konusunda şüphe uyandırmaktadır. Yüksek ücret artışı ve işgücü piyasasındaki sıkıntılar, ücret kaynaklı enflasyonun devam edeceği yönündeki endişelere katkıda bulunmaktadır.

Ancak ECB, halihazırda yürürlükte olan çok yıllı ücret anlaşmalarının maaş artışlarının muhtemelen yavaşlayacağını göstermesi gerçeğiyle biraz teselli bulabilir. Bu anlaşmaların ücret artışını mevcut %5-6 aralığından, ECB’nin enflasyon hedefine daha yakın olan yaklaşık %3’e düşürmesi bekleniyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.