Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Paz 31°C
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 33°C

Yapay zeka etkisi: Google’ın sera gazı emisyonu 5 yılda yüzde 50 arttı

Google’ın son çevre raporuna göre şirketin sera gazı emisyonları adeta bir balon gibi arttı. Bu durum yapay zekaya verilen öncelik şartlarında iklim hedeflerine ulaşmanın ne kadar zor olacağını gösteriyor. Google, sera gazı emisyonlarını 2030’a …

Yapay zeka etkisi: Google’ın sera gazı emisyonu 5 yılda yüzde 50 arttı
3 Temmuz 2024 16:22
114
Google’ın son çevre raporuna göre şirketin sera gazı emisyonları adeta bir balon gibi arttı. Bu durum yapay zekaya verilen öncelik şartlarında iklim hedeflerine ulaşmanın ne kadar zor olacağını gösteriyor. Google, sera gazı emisyonlarını 2030’a kadar yarı yarıya azaltmak isterken fiili durumda bunun tam tersine ulaşmış durumda.

Google’ın çevreye zararı yükseldi

Google, 2019 yılında belirlediği iklim hedeflerine göre 2030 yılına kadar gezegeni ısıtan sera gazı kirliliğini yarı yarıya azaltmayı amaçlıyordu. Ancak fiili duruma göre şirket, 2019 yılına göre sera gazı emisyonlarında yüzde 48 oranında artış yaşamış durumda. Google’ın geçen yıl ürettiği karbondioksit miktarı ise 14,3 milyon metrik ton olarak gerçekleşti. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 13’lük artış anlamına geliyor. Aynı zamanda bu miktar, 38 adet fosil yakıtlı elektrik santralinin bir yılda ürettiği CO2 miktarına eşit.

Google, yayınladığı raporunda “Bu sonuç öncelikle veri merkezi enerji tüketimindeki ve tedarik zinciri emisyonlarındaki artışlardan kaynaklanıyor” dedi. Firma aynı zamanda daha fazla yapay zeka entegrasyonu gerçekleştirdikçe artan enerji talepleri nedeniyle emisyonları azaltmanın zor olacağını söylüyor. Arama devi aynı zamanda veri merkezlerinin, yapay zeka iş yüklerinin bir sonucu olarak serin kalmak için eskisinden çok daha fazla su kullandığının altını çiziyor. Su tüketiminin önceki yıla göre 2023 yılında yüzde 17 arttığı belirtiliyor. Bu, 6,1 milyar litre suya denk geliyor. Bunu bağlama oturtmak için; İstanbul’un tüm zamanların en yüksek günlük su tüketimi 3,5 milyar litre.

Google, veri merkezlerinin 2023 yılında küresel veri merkezi elektrik tüketiminin yüzde 10’unu oluşturduğunu tahmin ediyor. Uluslararası Enerji Ajansı‘na (IEA) göre, bugün dünyadaki veri merkezleri dünya elektriğinin yaklaşık yüzde 1’ini kullanıyor. IEA, yapay zeka nedeniyle bunun 2026’da 10’a katlanarak 1.000 terawatt-saatte ulaşacağını, yani kabaca Japonya’nın elektrik tüketimi seviyesine çıkacağını söylüyor.

Yapay zeka veri merkezleri, geleneksel veri merkezlerinden çok daha fazla enerji tüketimi yapıyor. Örneğin araştırmacılara göre tek bir ChatGPT sorgusu 2,9 watt-saat elektrik gerektirirken, bu rakam bir Google araması için 0,3 watt-saat. Veya yapay zeka kullanarak tek bir görüntü oluşturmak bir akıllı telefonu şarj etmeye eş değer enerji kullanıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.