Dolar 32,6095
Euro 35,3551
Altın 2.474,92
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Cum 29°C
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C

Tarihin en büyüğü olabilir: 6.000 hayvanın büyük göçü belgelendi

Doğu Afrika’da yaşanan ve 6.000 hayvanın birlikte hareket ettiği büyük Nil göçü, bugüne dek gördüğümüz en büyük kara göçü olarak tarihe geçti.

Tarihin en büyüğü olabilir: 6.000 hayvanın büyük göçü belgelendi
3 Temmuz 2024 00:15
84

Doğu Afrika’da kaydedilen ve yaklaşık 6 milyon antilobun birlikte yaptığı yolculuk, şimdiye kadar kaydedilen en büyük kara memelisi göçü olarak dikkat çekiyor. Büyük Nil Göçü’nün boyutu yakın zamanda Afrika Parkları ile Güney Sudan Hükümeti arasında devam eden bir projeyle ortaya çıktı.

28 Nisan – 15 Mayıs 2023 tarihleri ​​arasında gerçekleşen mevsimin ilk yağışlarının ardından uçaklar, Güney Sudan’ın doğusundaki Boma Badingilo Jonglei Bölgesi’nde kapsamlı bir hava araştırması gerçekleştirmek için kullanıldı ve yaklaşık 5 milyon beyaz kulaklı kob, 300.000 tiang, 350.000 Mongalla ceylanı ve 160.000 Bohor kamuş antilobu göçünü belgeledi.

African Parks CEO’su Peter Fearnhead, yaptığı açıklamada, “Bu araştırmanın sonuçları gerçekten şaşırtıcı. Göçün etkileyici boyutu, yalnızca son derece karmaşık bir ortamda gelecekte de hayatta kalmasını sağlama sorumluluğuyla eşdeğerdir” dedi.

Araştırma, galavante antilopların yanı sıra fillerin, zürafaların, aslanların ve çita popülasyonlarının da bölgede varlığını sürdürdüğünü buldu. Benzer bir şekilde, açık gagalı leylek, marabu leyleği, sarı gagalı leylek, Abdim leyleği, yün boyunlu leylek, kara taçlı turnalar, balıkçıllar ve çeşitli akbaba türleri de dahil olmak üzere büyük kuşlardan oluşan devasa popülasyonların hala mevcut olduğu görülüyor.

Bu, bölgede yaban hayatının bol olduğu anlamına gelse de biyolojik çeşitliliğin sayısız tehditle karşı karşıya olduğunu da gösteriyor. 1980’lerde yapılan araştırmalarla yapılan karşılaştırmalar, fil, yaban domuzu, çita, su aygırı ve bufalo gibi “hareketsiz türlerin çoğunda felaket boyutunda bir düşüş” yaşandığını gösteriyor. Fearnhead, ana tehditlerden birinin yasadışı kaçak avcılık olduğunu ve bunun “daha önce hiç tanık olmadığımız bir ölçeğe” ulaştığını söyledi.

Ayrıca Güney Sudan’da yaşanan kanlı iç savaş ve etnik şiddet de yerel halkın yanı sıra vahşi hayatı etkiliyor. Çatışmalar, insanların büyük acı çekmesine neden olmanın yanı sıra, hayvanların hareketini de etkiledi ve yaban hayatı araştırmalarını neredeyse imkansız hale getirdi. Ülke toparlanmaya çalışırken, bu zengin ekosistemlerin geleceği sonuçta bölgedeki insan ilişkilerinin nasıl çözüleceğine bağlı olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.