Dolar 32,6948
Euro 35,4503
Altın 2.493,75
BİST 10.854,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
29°C
Hafif Yağmurlu
Cts 31°C
Paz 31°C
Pts 33°C
Sal 32°C

NFC’ye “Çok Amaçlı Dokunma” teknolojisi geliyor

NFC özelliği güçleniyor: NFC Forum, tek bir dokunuşla daha fazlasını yapmak için “Çok Amaçlı Dokunma” adını verdiği yeni teknolojisini duyurdu.

NFC’ye “Çok Amaçlı Dokunma” teknolojisi geliyor
3 Temmuz 2024 09:38
40

Yakın Alan İletişimi (NFC) Forumu, kullanıcıların temassız deneyimini geliştirmek için Çok Amaçlı Dokunma (Multi-Purpose Tap) adı verilen yeni bir konsept üzerinde çalışıyor. Adından da anlaşılacağı gibi özellik, ödeme yapmak veya toplu taşıma araçlarını kullanmak gibi farklı şeyler yaparken tek bir NFC dokunuşuyla birkaç eylemi yapabilecek.

Yeni özellik sayesinde kullanıcılar, ödeme yaptığında makbuzları doğrudan akıllı telefona aktarabilecek, reşit olmayanlara yapılan alkol ödemelerini engellemek için otomatik kimlik doğrulaması yapabilecek veya ödeme yapılırken aynı işlemde sadakat ödül puanlarını aktarabilecek.

Forumun aktardığına göre, Çok Amaçlı Dokunma şu anda henüz fikir aşamasında ve NFC çift modunu destekleyen tüm cihazlar, bu işlemleri gerçekleştirebilecek.

Forum açıklamasında şu ifadeleri kullanıyor: “Akıllı telefonlar gibi bazı NFC cihazları hem okuyucu/yazıcı modunda hem de kart emülasyonu modunda çalışabilir ve bunlara çift modlu cihazlar denir. Bu, mobil geliştiricilerin herhangi bir modu destekleyen diğer NFC cihazlarıyla tek bir dokunuşla etkileşime giren özel uygulamalar tasarlayabileceği anlamına geliyor.”

Söylenene göre söz konusu teknolojinin çeşitli kullanım alanları olacak. NFC Forumu, potansiyel olarak hizmet verebileceği ve bireysel kullanım durumları için özgün bir değer sunabileceği her bir pazarın gereksinimlerini anlamaya çalıştığını belirtiyor.

Örneğin, bir elektrikli araç sahibi akıllı telefonunu bir şarj istasyonuna dokundurarak araç şarj işlemini başlatabilecek ve tek seferde ödeme yapabilecek. Veya bilet görevlileri toplu taşıma araçlarında yolcunun cihazına tek bir dokunuş yaparak anında bilet düzenleyip onaylayabilecek ve ödemeleri kabul edebilecek.

NFC Forum, OEM’ler, silikon tedarikçileri ve uygulama geliştiricilerinden oluşan 600’den fazla şirketten oluşuyor. Yönetim kurulundaki başlıca isimler arasında Apple, Google, Huawei, Identiv, Infineon, NXP, Qualcomm, Sony ve STMicroelectronics yer alıyor.

Forumun en üst düzey üyeleri olan Apple ve Samsung, Çok Amaçlı Dokunma özelliğinin gelecekte kendi cihazlarına gelebileceğini belirtiyor. Apple bu konuda her ne kadar geç kalmış olsa da Apple Pay gibi özelliklere güç veren NFC’yi desteklemeye başlayalı on yıl oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.