Dolar 32,5521
Euro 35,0153
Altın 2.441,80
BİST 10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Per 28°C
Cum 29°C
Cts 31°C
Paz 31°C

Intel, En Az 5 Battlemage Ekran Kartı Modeli Hazırlıyor

Harici ekran kartı pazarına giriş yapan Intel’in uzun vadeli hedefleri olduğunu birçok kez dile getirmiştik. Alchemist mimarisinin ardından sırada Battlemage var. Gecikme ve hatta iptale kadar gidebilecek bazı aksaklıklardan söz edilse de, mavi takım …

Intel, En Az 5 Battlemage Ekran Kartı Modeli Hazırlıyor
1 Temmuz 2024 09:50
42

Harici ekran kartı pazarına giriş yapan Intel’in uzun vadeli hedefleri olduğunu birçok kez dile getirmiştik. Alchemist mimarisinin ardından sırada Battlemage var. Gecikme ve hatta iptale kadar gidebilecek bazı aksaklıklardan söz edilse de, mavi takım yeni GPU’ları için var gücüyle çalışmaya devam ediyor.

Bir sonraki Linux 6.11 çekirdeğinde gelecek olan güncelleme setine beş PCI ID’si daha eklendi. Linux yayını Phoronix, bu beş PCI kimliğinin de Battlemage tabanlı GPU’lara ait olduğunu doğruladı. Yani diyebiliriz ki Battlemage kod adlı harici oyun masaüstü ekran kartları yakın bir tarihte gelebilir.


Intel’in Yol Haritası

Battlemage cihaz kimlikleri şu şekilde: 0xE202, 0xE20B, 0xE20C, 0xE20D ve 0xE212. Bu kimliklerin hangi özel GPU modellerine işaret ettiğini söylemek mümkün değil, ancak Phoronix ID’lerden bazılarının mühendislik modelleri veya planlanmamış varyantlar için ayrılmış olabileceği konusunda ayrı bir noktaya değiniyor. Hepsi piyasaya sürülmese bile, en azından kimliği belirlenen bazı ekran kartlarının son kullanıcılara ulaşma ihtimali çok yüksek.

İlginç bir bilgi de şu ana kadar sadece beş PCI ID’sinin listelenmiş olması. Arc Alchemist piyasaya sürülmeden önce, Intel Arc A Serisi GPU’lar için 32 kadar PCI ID ayrıldığını görmüştük. Battlemage için PCI ID sayılarındaki düşüş, Intel’in oyun, mobil ve iş istasyonu varyantları da dahil olmak üzere az sayıda Battlemage GPU hazırladığının potansiyel bir işareti.

  • Intel’in Yeni Kozu Battlemage: Çıkış Tarihi, Özellikler ve Tüm Bilinenler

Beş cihaz kimliği, Linux 6.11 için bir sonraki güncelleme döngüsüyle birlikte Xe çekirdek grafik sürücüsüne entegre edilecek. Şu anda Linux’ta Battlemage desteği henüz emekleme aşamasında. Linux Intel Xe sürücüsü, bir Battlemage GPU kullanıldığında varsayılan olarak donanım hızlandırmalı 3D grafikleri devre dışı bırakacak şekilde ayarlanmış durumda. Sürücüler olgunlaştığında ve Battlemage genel kullanıma hazır olduğunda bu durum değişecektir.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.