Dolar 32,5322
Euro 34,9551
Altın 2.440,50
BİST 10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Per 28°C
Cum 29°C
Cts 31°C
Paz 31°C

Futbol Sahası Büyüklüğündeki 5 Gün Boyunca Uçabilen Bu Uçak Neyin Nesi? (İyi Bir Amaç Uğruna Üretildi!)

Alışılmışın dışında görüntüsüyle dikkat çeken Airlander 10, hayran kalacağınız özelliklere sahip. Ne için kullanılacağına ve özelliklerine birlikte bakalım.

Futbol Sahası Büyüklüğündeki 5 Gün Boyunca Uçabilen Bu Uçak Neyin Nesi? (İyi Bir Amaç Uğruna Üretildi!)
1 Temmuz 2024 09:07
53

Bir uçak düşünün ki aynı anda zeplin, helikopter ve uçak özellikleri taşısın. Bu özelliklerin hepsini barındıran Airlander 10, şeftali emoji’sine benzeyen görüntüsüyle dikkat çekiyor.

Peki tam olarak ne amaçla üretildi? Hangi özelliklere sahip? Geleceğimiz için pek çok faydası olacağını söyleyebiliriz!

Futbol sahası büyüklüğünde!

Sıfır karbonlu havacılığın geleceği olma amacıyla adım atılarak piyasaya sürülen Airlander 10, karbon emisyonlarında %75’e kadar azalma sağlıyor.

Üstelik 45,5 metre genişliğe ve 92 metre uzunluğa sahip! Devasa boyutlu Airlander hem helikopter hem uçak hem zeplinin tasarımını buluşturuyor. 10 tona kadar taşıma kapasiteli uçağın; ticari yolcu uçağı ve kargo uçağı olarak 2028 senesinde kullanılması planlanıyor.

Her özelliği birbirinden etkileyici.

Zeplin gibi helyumla dolu olduğundan diğer uçaklara kıyasla kalkış sırasında az enerji harcıyor ve 5 gün aralıksız havada kalabiliyor. Ayrıca uçak pisti bulunmasa bile iniş yapabiliyor.

Şirket, alt kısmında gözlem alanı olan bir versiyonuyla doğa turizmi de yapılabileceğini söylüyor. Hatta Airlander 10 piyasaya sürüldükten sonra 120 metre uzunluğunda, 60 metre genişliğinde ve minimum 60 ton taşıma kapasitesiyle Airlander 50 isimli yeni bir model üretmeyi planlıyorlar.

Şimdilik bazı dezavantajları var.

Airlander 10, 148 km/saat hıza ulaşabiliyor. Bunun yanı sıra diğer yolcu uçaklarının hızı 800-900 km/saat civarında. Ayrıca 10 ton kulağa fazla gelse de diğer uçaklara göre taşıma kapasitesi düşük kalıyor aslında.

2028 yılında kullanıma sunulana kadar yapılacak olan geliştirmelerle bu gibi engelleri de aşmak mümkün olabilir. Bakalım havacılığın geleceğinde bizi neler bekliyor?

Kaynaklar: Hybrid Air Vehicles, Aerospace Testing International, BBC
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.