Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

Erzincan’da Yaylalarda Koyun Kırkımı Devam Ediyor

Erzincan’ın Tercan ilçesinde, koyunların temizlenmesi ve serinlemesi için yapılan kırkım işlemleri devam ediyor. Üreticiler, hayvanların daha sağlıklı gelişebilmesi ve gelirin artırılması için kırkma işlemi yaptıklarını belirtiyor. Munzur Dağı yaylalarında günlük 500’e yakın koyun kırkımı gerçekleştiriliyor.

Erzincan’da Yaylalarda Koyun Kırkımı Devam Ediyor
1 Temmuz 2024 07:27
53

Erzincan’da 3 bin 370 rakımda ki yaylalarda, hem gelişimi artıran hem de hayvanların rahatlamasına neden olan koyun kırkımı devam ediyor.

Erzincan’ın önemli hayvancılık merkezlerinden olan Tercan ilçesinde koyunların temizlenmesi, serinlemesi ve besicilikten elde edilen gelirin artırılması için yünlerin kırkılması sezonu başlandı. Üreticiler, sıcaktan etkilenmemeleri için küçükbaş hayvanlarının kırkımını sağlarken, hayvanların daha sağlıklı gelişebilmeleri için kırkma işlemi yaptıklarını ve bu sayede de verimi artırdıklarını ifade ediyor. 3 bin 370 rakımlı Munzur Dağı yaylalarında koyun kırkımı yapan üreticiler, günlük 500’e yakın koyun kırkımının yapıldığını belirtti.

Küçükbaş hayvan yetiştiricisi Ahmet Demir, “Erzincan’da kırkım zamanı başlamıştır. Bu işi yaylada yapıyoruz. Kırkım işi üreticiler için zor. Kırkım işlemi bittikten sonra hayvanlar rahatlar, serinler. Koyunları, bol su olan yerlere götürüp yıkıyoruz” dedi.

Bir başka üretici çiftçi ise, “Temmuz ayı sıcaklıkları arttığı için koyunları kırkımı yapıyoruz. Bu sene biraz yağmurlu geçse de artık sıcaklıklar kendini iyice hissettirmeye başladı. Hepimiz birbirimize yardımcı oluyoruz, bir yerde toplanıp yapıyoruz. Özen göstererek yapıyoruz ki hayvanlara hiçbir şekilde zarar gelmesin. Bu sıcaklarda hayvanlar hem serinliyor hem de kırkılan koyunlar daha fazla gelişim gösteriyor. Kırkım sonrası elde ettiğimiz yünler maalesef eskisi gibi rağbet görmüyor. Kendi evimizde ve çevremizde kullanıyoruz.” diye konuştu. – ERZİNCAN

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.