Dolar 32,5345
Euro 34,9403
Altın 2.442,15
BİST 10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Per 28°C
Cum 29°C
Cts 31°C
Paz 31°C

Antik Romalılar Zeminlerini Neden Yedikleri Yiyeceklerin Çöpleriyle Kaplıyordu?

Vatikan’ın gizemli Profane Müzesi’nde dolaşırken karşınıza çıkan, ilk bakışta bir çöp yığını gibi görünen, ancak yakından incelendiğinde derin anlamlar barındıran bir sanat eseri var: Süpürülmemiş oda mozaiği.

Antik Romalılar Zeminlerini Neden Yedikleri Yiyeceklerin Çöpleriyle Kaplıyordu?
1 Temmuz 2024 09:37
26

Bu mozaiğe bakınca zemininin ‘çöp’ ile kaplandığını düşünebilirsiniz. Hatta fare izi detayına kadar var. Ancak bu Romalılar için, bir çöp yığınından çok daha fazlası.

Pek çok malzemeyle hazırlanan bu mozaik, Romalılar için neyi temsil ediyor olabilirdi?

Profane Müzesi’nde dağılmış yemek artıklarıyla hazırlanan bir zemin yer alıyor.

Bu tarz süslemeler, Antik Roma’da mutfak zeminini süslemek için kullanılıyordu. Dağılmış meyve parçaları, zeytin çekirdekleri, kabuklu yiyecekler ve hatta cam parçaları… Hepsi ayrı ayrı olsa da bakıldığında bir bütünü oluşturuyor.

Mozaik, zengin bir Roma ziyafetinin kalıntılarını andırıyor. Mimarisi, teatral maskelerle süslenmiş ve ritüel nesnelerle donatılmış bir odanın girişinde yer alıyor. Ortada, karmaşık bir Nil manzarası çizilmiş, çevresinde ise bir ziyafetin artıkları serpiştirilmiş.

Bu görsel yanılsama, antik Roma’da yaygın olarak kullanılan “asarotos oikos” motifini taşıyor.

Kelime anlamıyla “süpürülmemiş oda” olarak tercüme edilen bu motif, ziyafet odalarının zeminlerini süslemekte kullanılırdı. Mozaik, öyle bir detayla işlenmiş ki, ilk bakışta mutfak artıklarıyla kaplı gibi görünürken, yakından bakıldığında bu artıklar taş ve cam parçalarına dönüşüyor.

Bu tarz bir zemin kullanmak Romalılar için gizli bir statü sembolü demekti. Çöplere bakıldığında o döneme göre ‘en lüks’ şeylerin kullanıldığı görülüyor. Bu da aslında kullanan kişinin, gösterişli ziyafetlerin verilebileceği kadar varlıklı olduğu demekti.

Tabii yalnızca bununla sınırlı sanmayın.

‘Memento mori”, yani ölümü hatırlatma felsefesinin izlerini de taşıyor. Bu felsefe, insanın öleceğini ve dünyadaki geçiciliğini hatırlatır. Mozaik, en gösterişli ziyafetlerin bile zamanla çöpe dönüşebileceğini, hatta yiyeceklerin kemiklere ve toza dönüşeceğini anlatıyor.

Bu bakımdan, “süpürülmemiş oda” mozaiği, ziyafetin keyfini çıkarırken yaşamın geçici olduğunu hatırlatmanın da Romalılar için mantıklı bir aracıydı.

Kaynaklar: Roman Empire Times, Atlas Obscura
ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.