Dolar 32,5466
Euro 34,9902
Altın 2.438,74
BİST 10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Çar 28°C
Per 28°C
Cum 29°C
Cts 31°C

3 milyon kalbe bypass!

Kalbi besleyen damarlardaki tıkanıklık, kalp kasına giden kan akışını önemli ölçüde azaltıyor. Damar tıkanıklığının göğüs ağrısı, nefes tıkanıklığı gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyleyen Prof. Dr. Şahin Şenay, bu sorunları yaşayan kişilerin koroner arter bypass operasyonuyla sağlığına kavuştuğunu anlattı. Şenay, dünyada yılda 3 milyon, ülkemizde ise 50 bin bypass ameliyatı yapıldığını söyledi.

3 milyon kalbe bypass!
1 Temmuz 2024 04:22
65

Stres, sigara, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam kalp sağlığını bozan faktörlerin başında geliyor. Günlük telaşın içinde yorulan kalbe, bu faktörler de eklenince hastalık da kaçınılmaz oluyor. Dünya genelinde kalp kaynaklı ölümler ilk sırada yer alırken, kalp krizi artık çok erken yaşlarda da kapıyı çalabiliyor. Genetik etkenlerin yanı sıra kolesterol, yüksek tansiyon, obezite ve diyabeti olanların bu hastalıklara yakalanma riski artıyor. Bu faktörlere ek olarak hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme nedeniyle tıkanan damarlar, bypass ameliyatıyla sağlığına kavuşuyor.

Şahin Şenay

50 BİN KİŞİYE İŞLEM YAPILDI

Dünyada yılda 3 milyon, ülkemizde ise 50 bin bypass ameliyatı yapıldığını belirten Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şahin Şenay, “Koroner arterlerin damar duvarlarındaki plaklarla daralması sonucu gelişen hastalıklar acil tedavi gerektiriyor. Plakların yaygınlığı ve yerleşimine göre, yaşam tarzı değişiklikliği, ilaç, stent veya bypass operasyonuyla tedavi edilebiliyor” dedi. Damar tıkanıklıklarının göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma gibi bulgularla ortaya çıkabildiğini dile getiren Şenay, tıkanıklığın yeri ve sayısına bağlı olarak bypass operasyonunun gerekliliğine dikkat çekti.

YÜKSEK FAYDA SAĞLIYOR

Koroner arterler yani kalbi besleyen damarlarda yaygın ve ileri derecede tıkanıklık varsa, bu durum kalp kasına giden kan akışını önemli ölçüde azaltıyor. Bu sorunu yaşayan kişilerde bypass ameliyatının gerekli olabildiğini hatırlatan Şenay, “Bu hastalarda bypass, ilaç veya stent tedavide daha yüksek fayda sağlayabiliyor” şeklinde konuştu.

BYPASS NASIL YAPILIR?

1- GÖĞÜS KEMİĞİ KESİLİYOR

Koroner bypass ameliyatı, kalp damarlarında hayati risk oluşturan darlık ya da tıkanıklıkların tedavisi için yapılıyor. Geleneksel yöntemle hastaların göğüs kemiği kesilerek, göğüs duvarı, kol veya bacaktan alınan damarlarla tıkalı arterlerin sağlam kısımlarına dikiliyor.

2- MİNİK KESİYLE İŞLEM TAMAM

Son dönemde artan küçük kesi ile bypass ameliyatlarında ise hastaların göğüs kemiğinin kesilmesine gerek yok. Minimal invaziv veya kapalı yöntem olarak adlandırılan yöntemle, göğüs yan bölgesinde yapılan küçük bir kesi sayesinde kalbe ulaşılıyor. Bu yöntemin gerçekleşmesi için kamera ve özel aletler kullanılıyor.

HAYATA HIZLI DÖNÜŞ

1998’den bu yana dünyada uygulanan robotik kalp cerrahisinin ülkemizde 20 yıllık geçmişi olduğunu hatırlatan Şenay, “Bu yöntemde kanama riski daha az olurken, enfeksiyon riski de en aza iniyor. Hastanede kalma süresi yaklaşık 4-5 gün olurken, ameliyat sonrası iyileşme ve günlük yaşama dönme daha hızlı oluyor” ifadelerini kullandı. Şenay, ameliyat sonrası kozmetik olarak da daha iyi sonuç elde edildiğini ifade etti.

DETAYLI İNCELEME VAR

Hastaların çoğunda robotik cerrahi teknolojisinin uygulanabildiğini dile getiren Şenay şu ifadeleri kullandı: “Kronik hastalıklarla mücadele edenlerin robotik cerrahi öncesi detaylı incelenmesi gerekiyor. Bunun için bazı tetkikler yapılıyor. Bu hastalardan uygun olanlarda robotik yöntem klasik yönteme göre daha çok fayda sağlayabiliyor. Kalp yetmezliği, akciğer ve periferik damar hastalığı olan kişilerde bu yöntem uygun olmayabiliyor.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.