Dolar 32,5920
Euro 35,0749
Altın 2.439,34
BİST 10.394,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Az Bulutlu
İstanbul
31°C
Az Bulutlu
Çar 28°C
Per 28°C
Cum 29°C
Cts 30°C

Kaşlarımızın Olmasının Hiç Tahmin Edemeyeceğiniz Sebebini Açıklıyoruz (Hayır, Gözlerimizi Korumak İçin Değil!)

Yüzümüzde kaşların olmasının birden fazla amacı var. Bazı işlevlerini az çok tahmin edebilirsiniz ancak iletişimle ilgisini hiç düşünmüş müydünüz?

Kaşlarımızın Olmasının Hiç Tahmin Edemeyeceğiniz Sebebini Açıklıyoruz (Hayır, Gözlerimizi Korumak İçin Değil!)
30 Haziran 2024 17:36
49

Bedenimizdeki her şeyin orada olma nedeni var. Hepsi, evrimle zaman içinde gelişerek günümüzdeki hâlini aldı. Kaşlarımız da onlardan bir tanesi.

Sahiden yüzümüzde böyle bir kıl birikintisi olmasının tam olarak amacı ne? Tahmin ettiğinizden çok daha fazlası olduğunu söyleyebiliriz!

İlk olarak birçoğumuzun tahmin edebileceği, temel işleve bakalım.

Kaşlarımız; yüzümüzdeki terin, yağın veya diğer yabancı maddelerin gözlerimize girmesini önlüyor. Bahsettiğimiz bu maddeler, kaşların kıllarına takılıyor ve yanlara doğru gidiyor. Böylelikle gözlerimize herhangi bir toz, partikül, ter, yağ gibi maddeler kolay kolay giremiyor.

Kaşların diğer işlevi, iletişim!

Farkındaysanız kaşlarımızla neredeyse tüm duygularımızı ifade edebiliyoruz. Şaşırdığımızda yukarı kalkıyor, üzüldüğümüzde bükülüyor, kızdığımızda çatılıyor, kafamız karıştığında teki havaya kalkıyor… Hatta kaşlarımızı mimik yaparken o kadar çok kullanıyoruz ki alnımızda zamanla çizgiler oluşuyor.

Beynimiz; kaşların ne ifade ettiğini düşünmemize bile gerek kalmadan okuyup, çözümleyip, tercüme edebiliyor. Kısacası sözlü olmayan iletişim araçlarının en önemlilerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Siz kaşlarınızın böylesine büyük bir etkiye sahip olduğunu daha önce fark etmiş miydiniz?

Kaynaklar: Atlantic Eye Institute, Psychology Today, Arkeofili
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.