Dolar 32,5842
Euro 35,0572
Altın 2.441,41
BİST 10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Az Bulutlu
İstanbul
31°C
Az Bulutlu
Çar 28°C
Per 28°C
Cum 29°C
Cts 30°C

Huawei’den çarpıcı tahmin: AI telefonlar piyasayı domine edecek

Huawei’nin yetkilisi, 2030 yılında AI teknolojisine sahip telefonların %90 pazar payına ulaşacağını öngörüyor. Bu devrimsel değişim nasıl gerçekleşecek?

Huawei’den çarpıcı tahmin: AI telefonlar piyasayı domine edecek
30 Haziran 2024 21:06
31

Dün Şanghay’da düzenlenen Küresel 5G-A Ticari Pilot Programı lansman konferansında, Huawei’nin İcra Direktörü ve ICT Altyapı İş Yönetim Komitesi Başkanı Wang Tao, önemli bir konuşma gerçekleştirdi. Wang Tao, 5G-A ve yapay zekanın (AI) birleşimindeki üç ana değişiklikten bahsederek, gelecekte AI destekli akıllı telefonların oranının nasıl artabileceğini öngördü.

Wang Tao, yapay zekâ destekli akıllı telefonların bu yılki sevkiyatlarda %11’lik bir paya sahip olacağını ve bu oranın 2030’a kadar %90’a ulaşabileceğini ifade etti. Konuşmasında, büyük dil modelleri (LLM) ve önemli AI özelliklerinin birkaç yıl içinde akıllı telefonlar için standart hale geleceğine dikkat çekti.

“Yakında AI’dan kaynaklanan trafik büyük bir artış gösterecek. Aynı zamanda, 5G-A ağları AI çağının ağ taleplerini karşılamak için daha yüksek hızlar, daha düşük gecikme süreleri ve daha büyük kapasite sağlayacak,” diyen Wang Tao, bu birleşimin teknoloji dünyasında yaratacağı etkiye vurgu yaptı.

Şu anda birçok önde gelen akıllı telefon üreticisi, Huawei, OPPO, Samsung, Google ve Apple gibi, cihazlarında belirli görevleri gerçekleştirmek için nispeten hafif büyük dil modellerini kullanıyor. Bu modeller, gelişmiş özelliklerin daha güvenli hale gelmesini sağlıyor ve internet bağlantısı gerektirmiyor. Daha gelişmiş özellikler için ise telefonlar, daha büyük LLM’lerin çalıştığı bulut sunucularıyla iletişim kuruyor. LLM’ler daha verimli hale geldikçe ve çipler daha yetenekli hale geldikçe, şirketler daha fazla özelliği cihaz üzerinde çalıştırabilecek. Bu da kullanıcılara daha cazip gelirken, üreticilerin bulut sunucularının işletme maliyetlerini düşürmesine yardımcı olacak.

Apple’ın AI akıllı telefon pazarına en son giren şirket olduğu da dikkat çekici. Şirketin en son iOS sürümü olan iOS 18, sistem uygulamalarına ve Siri’ye yeni ve heyecan verici yetenekler katan “Apple Intelligence” özelliğiyle geldi.

Sonuç olarak, 5G-A ve AI entegrasyonunun, özellikle mobil teknoloji alanında büyük değişiklikler getireceği görülüyor. Bu gelişmeler, akıllı telefon kullanıcılarına daha hızlı, güvenli ve etkili bir deneyim sunmayı hedefliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.