Dolar 32,5715
Euro 35,0426
Altın 2.431,98
BİST 10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Az Bulutlu
İstanbul
30°C
Az Bulutlu
Çar 28°C
Per 28°C
Cum 29°C
Cts 30°C

Aşırı sağ iktidara göz dikerken Fransa önemli bir oylama ile karşı karşıya

Aşırı sağ iktidara göz dikerken Fransa önemli bir oylama ile karşı karşıya

Aşırı sağ iktidara göz dikerken Fransa önemli bir oylama ile karşı karşıya
30 Haziran 2024 23:06
35

Fransız vatandaşları bugün erken parlamento seçimlerinin ilk turunda sandık başına giderek, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez aşırı sağın hükümet kontrolünü ele geçirmesine yol açabilecek önemli bir ana işaret etti. Seçimler, bu ayın başındaki Avrupa seçimlerinde Marine Le Pen’in Ulusal Ralli’si (RN) tarafından merkezci ittifakının yenilgiye uğratılmasının ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından çağrıldı.

Marine Le Pen’in Avrupa ve göçmen karşıtı RN’si, uzun süredir siyasi bir dışlanmışlık olarak görülse de şimdi iktidarın eşiğinde. Oy verme merkezleri TSİ 0600’da açıldı ve şehir ya da kasabanın büyüklüğüne göre farklı saatlerde kapanacak. 7 Temmuz’da yapılması planlanan kritik ikinci tur için ilk sandık çıkış anketleri ve koltuk tahminlerinin bugün ilerleyen saatlerde açıklanması bekleniyor.

Le Pen, Çarşamba günü verdiği bir röportajda partisinin 577 sandalyeli Ulusal Meclis’te mutlak çoğunluğu elde edeceğini söyleyerek kendine olan güvenini ifade etti ve çırağı 28 yaşındaki Jordan Bardella’nın başbakan olacağını öne sürdü. RN’nin platformu yüksek harcamalı bir ekonomik gündem ve göçü azaltma taahhüdünü içeriyor.

Olası bir RN çoğunluğu, Fransız diplomasisinin geleceği hakkında soru işaretleri yaratıyor. Cumhurbaşkanı Macron’un 2027’ye kadar görevde kalma sözü vermesi ve Bardella’nın ona meydan okumaya hazır olmasıyla birlikte Fransa, sadık bir Avrupa Birliği destekçisinden daha çatışmacı bir üyeye dönüşebilir, potansiyel olarak AB bütçe katkılarında bir azalma talep edebilir, Avrupa Komisyonu pozisyonlarına itiraz edebilir ve Macron’un özellikle savunma konularında AB birliği için yaptığı baskıyı tersine çevirebilir.

Le Pen’in daha önce Rusya yanlısı görüşleri göz önüne alındığında, RN’nin devam eden Rusya-Ukrayna çatışmasına ilişkin tutumu da belirsizlik yaratmaktadır. RN şu anda Ukrayna’nın Rus saldırganlığına karşı savunmasını desteklese de, Ukrayna’ya uzun menzilli füzelerin sağlanmasına karşı çıkmak gibi sınırlar koymuştur.

Anketler RN’nin oyların %33-36’sını alarak önde olduğunu, onu %28-31 ile sol bir koalisyon olan Yeni Halk Cephesi’nin izlediğini ve Macron’un merkezci ittifakının %20-23 ile geride kaldığını gösteriyor. Yeni Halk Cephesi, Jean-Luc Melenchon liderliğindeki Avrupa şüpheci, NATO karşıtı France Unbowed partisini de içeren ılımlıdan sert sola uzanan bir yelpazeyi kapsamaktadır.

Fransız seçim sisteminin kendine özgü yapısı koltuk tahminlerini zorlaştırıyor. Adayların ilk turda kazanmak için mutlak çoğunluğa sahip olması gerekiyor ki bu da nadir görülen bir durum ve çoğu seçim bölgesinde kayıtlı seçmenlerin en az %12,5’inden oy alan adayların ikinci tura kalması gerekiyor.

Siyaset bilimi profesörü Vincent Martigny, birden fazla partinin oyları bölmesiyle ortaya çıkan bölünmüş oylamanın RN’ye fayda sağlama eğiliminde olduğunu vurguladı. Aşırı sağın iktidara gelmesini engellemek için ona karşı birleşmek şeklindeki geleneksel strateji bu kez o kadar etkili olmayabilir ve Macron’un kampının ikinci turda RN’ye karşı solcu rakipler lehine geri çekilip çekilmeyeceği belirsizdir.

Le Pen, Bardella ile birlikte, RN’nin imajını daha geniş bir seçmen kitlesine hitap edecek şekilde yeniden markalaştırmak için çalıştı ve partinin selefinin kurucusu olan Le Pen’in babası Jean-Marie Le Pen ile ilişkilendirilen antisemitik söylemden uzaklaştı. Ancak eleştirmenler, RN’nin Yahudi topluluklarına ulaşma çabasının bir gösteriş olduğunu savunuyor ve partiyi Müslümanları ve yabancıları damgalamaya devam etmekle suçluyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.