Dolar 32,7474
Euro 35,1962
Altın 2.446,44
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Sal 32°C
Çar 29°C
Per 28°C
Cum 30°C

Yüksek Mahkeme Trump’ın dokunulmazlık talebini son dönem gününde karara bağlayacak

Yüksek Mahkeme Trump’ın dokunulmazlık talebini son dönem gününde karara bağlayacak

Yüksek Mahkeme Trump’ın dokunulmazlık talebini son dönem gününde karara bağlayacak
29 Haziran 2024 00:07
14

ABD Yüksek Mahkemesi’nin Pazartesi günü eski Başkan Donald Trump’ın yargı dokunulmazlığı talebine ilişkin bir karar vermesi bekleniyor. Trump, başkanlığı sırasında gerçekleştirdiği eylemlere dayanarak dokunulmazlık talebinde bulunarak kendisini seçimlerle ilgili dört suçlamadan korumaya çalışmıştı. Söz konusu suçlamalar 2020 seçimlerinin sonuçlarını bozmaya yönelik girişimlerden kaynaklanıyor ve Özel Danışman Jack Smith tarafından ortaya atılmıştı.

Başyargıç John Roberts Cuma günü yaptığı açıklamada Yüksek Mahkeme’nin Ekim ayında başlayan mevcut döneminin 1 Temmuz’da sona ereceğini duyurdu. Bu tarihte mahkeme, bu dönemden kalan tüm davalara ilişkin kararlarını açıklayacak. Trump’ın dokunulmazlık talebi karara bağlanmamış dört dava arasında yer alıyor.

6-3 muhafazakar çoğunluğa sahip olan mahkeme, daha önce eski başkanların resmi eylemleriyle ilgili cezai suçlamalara karşı belli bir düzeyde korunmasına izin verme potansiyeline işaret etmişti. Ancak Nisan ayındaki tartışmalar sırasında yargıçlar Trump’ın “mutlak dokunulmazlık” talebine şüpheyle yaklaşmışlardı.

Trump’ın davasına ilişkin karar, özel danışmanın kendisi hakkındaki iddianamesinin kapsamını etkileyebilir. İddianamenin bazı bölümleri onanabilirken, karar Trump’ın Mart ayında yapılması planlanan duruşmasında daha fazla gecikmeye de yol açabilir.

Trump’ın davasına ek olarak Yüksek Mahkeme, Florida ve Teksas’ta Cumhuriyetçilerin desteklediği ve sosyal medya şirketlerinin içerik denetleme yetkilerini sınırlamayı amaçlayan yasalar ile Kuzey Dakota’daki bir marketin banka kartı “kaydırma ücretlerine” ilişkin itirazını da karara bağlayacak.

Mahkemenin Trump’ın dokunulmazlık talebine ilişkin kararı, Cuma günü 1984 tarihli bir emsali bozan karar da dahil olmak üzere, halihazırda önemli kararlara sahne olan bir dönemi kapatacak. Bu önceki karar, devlet kurumlarına yasaları yorumlama konusunda geniş bir serbestlik tanımış, federal düzenleme gücünde önemli bir azalmaya işaret eden ve Biden yönetimi için bir gerilemeyi temsil eden bir hareketti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.