Dolar 32,6859
Euro 35,2188
Altın 2.441,99
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Sal 32°C
Çar 29°C
Per 28°C
Cum 30°C

Yüksek Mahkeme, engelleme suçu davasında 6 Ocak isyancısının lehine karar verdi

Yüksek Mahkeme, engelleme suçu davasında 6 Ocak isyancısının lehine karar verdi

Yüksek Mahkeme, engelleme suçu davasında 6 Ocak isyancısının lehine karar verdi
29 Haziran 2024 00:13
11

ABD Yüksek Mahkemesi, 6 Ocak 2021 Kongre Binası isyanıyla bağlantılı olarak suçlanan kişilerin hukuki sonuçlarını etkileyebilecek önemli bir karar verdi. Mahkeme Cuma günü, kendisine yöneltilen engelleme suçlamasına itiraz eden Pennsylvania’lı eski bir polis memuru olan Joseph Fischer lehine karar verdi. Bu suçlama aynı zamanda eski Başkan Donald Trump’a karşı açılan federal ceza davasının da bir parçasıydı.

Yargıçlar, 6-3 oyla, Fischer’e karşı resmi bir işlemin engellenmesi suçlamasına izin veren bir alt mahkeme kararını iptal etti. Bu suçlama, Başkan Joe Biden’ın seçim zaferinin kongre tarafından onaylanmasıyla ilgiliydi ve isyancılar bunu bozmayı amaçlamıştı. Yüksek Mahkeme şimdi alt mahkemeye davayı yeniden incelemesi talimatını verdi.

Kongre Binası girişinde polise saldırmak ve binayı ihlal etmekle suçlanan Fischer, altı ayrı suçtan daha yargılanmayı bekliyor. Bunlar arasında memurlara saldırmak ya da engellemek ve sivil kargaşa yer alıyor. Engelleme suçlamasına karşı yaptığı itiraz, yasal savunmasının odak noktası olmuştur.

Engelleme suçlaması 2002 tarihli Sarbanes-Oxley Yasasından kaynaklanıyor ve Fischer ile aralarında Trump’ın da bulunduğu yüzlerce kişiye uygulanmış durumda. Geçtiğimiz yıl Özel Danışman Jack Smith tarafından suçlanan Trump, dört maddelik bir ceza iddianamesinin parçası olarak bu suçlamayla karşı karşıya kalmıştı.

Yasal tartışma, engelleme yasasının yorumlanması, özellikle de tüzüğün iki bölümünün birlikte nasıl anlaşılması gerektiği üzerinde yoğunlaştı. İlk kısım resmi bir işlemin engellenmesi için delillerin yok edilmesini yasaklarken, ikinci kısım resmi bir işlemin engellenmesini geniş bir şekilde tanımlamaktadır.

Karar, Kongre Binası isyanıyla ilgili olarak suçlanan yaklaşık 1.400 kişiden yaklaşık 250’sini ilgilendiriyor. Yaklaşık 50 sanık sadece engelleme suçundan mahkum edildi ve en fazla 20 yıl hapis cezasının çok altında cezalara çarptırıldı.

Yüksek Mahkeme’nin kararı, Trump’ın karşılaştığı yasal zorlukların devam ettiği bir dönemde geldi. Seçimlere hile karıştırmakla ilgili federal davaya ek olarak, Trump 30 Mayıs’ta New York eyalet mahkemesinde sus payı ödemelerini örtbas etmek için belgelerde tahrifat yapmaktan 34 suçtan mahkum edildi. Ayrıca Georgia’da da seçimle ilgili suçlamalarla karşı karşıya.

Yüksek Mahkeme 25 Nisan’da Trump’ın 2020 seçim sonuçlarını bozmaya yönelik girişimleri nedeniyle yargılanmaktan muaf tutulma talebine ilişkin tartışmaları dinledi. Bu konuda yakında bir karar verilmesi bekleniyor.

Ayrı bir davada ise Yüksek Mahkeme 4 Mart’ta Colorado’daki bir mahkemenin Trump’ın bir ayaklanmaya karıştığı gerekçesiyle oy pusulasında yer almasını engelleyen kararını bozdu. Karar, eyalet mahkemesinin Trump’ın Kongre Binası saldırısını kışkırtarak bir ayaklanmaya katıldığı yönündeki tespitine karşı çıkıyordu.

Yargıç Samuel Alito, Trump yanlısı isyancıların taşıdığı bayraklara benzer bayrakların evlerinin önünde görülmesinin ardından bazı Demokrat milletvekillerinin çağrılarına rağmen engelleme ve başkanlık dokunulmazlığı davalarından çekilmedi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.