Dolar 32,7474
Euro 35,1962
Altın 2.446,44
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Sal 32°C
Çar 29°C
Per 28°C
Cum 30°C

Güney Afrika randı kabine görüşmeleri sırasında güçlendi

Güney Afrika randı kabine görüşmeleri sırasında güçlendi

Güney Afrika randı kabine görüşmeleri sırasında güçlendi
29 Haziran 2024 00:10
14

Güney Afrika randı, Demokratik İttifak (DA) ve Afrika Ulusal Kongresi (ANC) arasında kabine pozisyonları konusunda olası bir anlaşma konusunda iyimserliğin artmasıyla bugün önemli bir yükseliş gösterdi. Para birimi bir toparlanma yaşayarak dolar karşısında 18,24 seviyesinden işlem gördü ve bir önceki kapanışına göre %1,3’lük bir artışa işaret etti. Bu olumlu değişim, iki büyük siyasi parti arasındaki müzakerelerin aksadığı yönündeki medya spekülasyonlarının ardından Perşembe günkü keskin düşüş haberlerinin ardından geldi.

Devam eden görüşmelere katılan DA’dan bir kaynak, partinin kabine görevleri için müzakere sürecine bağlı kalmaya devam ettiğini belirterek, katı ültimatomlar belirlemeden diyaloğu sürdürme isteğinin sinyalini verdi. Bu yorum, News24 ve Business Day tarafından daha önce yayınlanan ve ANC’nin ticaret ve sanayi bakanlığı portföyünü DA’ya devretme teklifini geri çevirerek gerginliğe neden olduğu iddiasıyla görüşmelerde olası bir gerilemeyi vurgulayan haberlerin ardından geldi.

Ulusal birlik hükümetinde (GNU) üçüncü en büyük varlığa sahip olan Inkatha Özgürlük Partisi, ANC ve DA arasındaki anlaşmazlıklara hızlı bir çözüm bulunması çağrısında bulundu. Nihai kabine kompozisyonunun, geçen ay yapılan seçimlerde parlamento çoğunluğunu kaybeden ANC’nin iktidar paylaşımına yaklaşımına dair fikir vermesi beklendiğinden, mali piyasalar bu müzakerelerin sonucuna özellikle dikkat ediyor.

ETM Analytics Afrika Eş Başkanı Danny Greeff, devam eden müzakereleri yorumlayarak, her iki tarafın da merkezci bir GNU için çalışmaya istekli olmasının olumlu bir işaret olduğunu ifade etti.

Kabine atamalarının tam olarak ne zaman açıklanacağı bilinmezken, çözüm beklentisi yerel piyasalar üzerinde olumlu bir etki yarattı. Johannesburg Menkul Kıymetler Borsası’nın Top-40 endeksi yaklaşık %1 kazançla kapandı. Ayrıca, Güney Afrika’daki gösterge 2030 devlet tahvili güçlendi ve getirisi 14 baz puan düşerek %9,985’e geriledi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.