Dolar 32,6859
Euro 35,2188
Altın 2.441,99
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Sal 32°C
Çar 29°C
Per 28°C
Cum 30°C

Brezilya Merkez Bankası Başkanı mali güven etkisine dikkat çekti

Brezilya Merkez Bankası Başkanı mali güven etkisine dikkat çekti

Brezilya Merkez Bankası Başkanı mali güven etkisine dikkat çekti
29 Haziran 2024 00:11
9

Brezilya Merkez Bankası Başkanı Roberto Campos Neto, mali yönetimin piyasa fiyatları üzerindeki etkisine ilişkin endişeleri vurgulayarak, özellikle hükümetin kamu hesaplarını yönetme kabiliyetine ilişkin yatırımcı güveni eksikliğinin uzun vadeli faiz oranlarını ve enflasyon beklentilerini etkilediğine işaret etti. Brezilya realinin ABD doları karşısında yeni bir değer kaybıyla karşı karşıya kaldığı ve faiz oranı vadeli işlemlerinin mali endişeler ve Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın yorumları nedeniyle keskin bir şekilde yükseldiği bir dönemde söz aldı.

Bugün Lizbon Hukuk Forumu’nda katılımcılara hitap eden Campos Neto, sadece gelire odaklanan mali düzenlemelerin vergi ilişkilerini bozan ve yasal belirsizlik yaratan yansımalarını tartıştı. Enflasyon beklentilerinin hükümetin hedeflerine çıpalanmasının öneminin altını çizen Campos Neto, bu beklentilerin temel olduğunu belirtti. Brezilya Merkez Bankası kısa bir süre önce enflasyon beklentilerinin %3’lük hedeften sapması nedeniyle gösterge faiz oranını %10.5’te tutma kararı aldı.

Başkan Lula, gelirleri arttırmak ve haksız vergi avantajlarını azaltmak suretiyle kamu hesaplarını dengeleme taahhüdünde bulunmuştur. Son olarak, aşırılıkların tespit edildiği durumlarda harcama kesintilerinin gerekliliğini kabul ederken, emeklilik yardımları ve asgari ücrete ilişkin politikalarda yapısal düzenlemelere gidilmeyeceğini de açıkça ifade etti.

Cuma günü erken saatlerde Lula, yaklaşık %4’lük enflasyon karşısında yüksek faiz oranlarını eleştirdi ve merkez bankasını son döviz hareketlerini araştırmaya çağırdı. Türev ürünlerle yapılan spekülasyonların doların değer kazanmasına ve realin değer kaybetmesine katkıda bulunmuş olabileceğini öne süren Lula, merkez bankasının bu konuları inceleme yükümlülüğü olduğunu ifade etti.

Campos Neto yorumlarının özellikle Brezilya ile ilgili olmadığını, daha ziyade pandemi sonrası ortamdaki ekonomik dinamiklerin bir analizi olduğunu açıkladı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.