Dolar 32,7308
Euro 35,2287
Altın 2.448,02
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Sal 32°C
Çar 29°C
Per 28°C
Cum 30°C

ABD İsrail’e Mühimmat Desteğini Sürdürüyor

ABD İsrail’e Mühimmat Desteğini Sürdürüyor

ABD İsrail’e Mühimmat Desteğini Sürdürüyor
29 Haziran 2024 00:30
32

Amerika Birleşik Devletleri, 7 Ekim’de başlayan ve halen devam etmekte olan Gazze çatışmaları sırasında İsrail’e 10,000’den fazla 2,000 kiloluk bomba da dahil olmak üzere çok sayıda mühimmat gönderdi. Güncellenen silah sevkiyatı listesi hakkında bilgi veren ABD’li yetkililer, diğer mühimmatların yanı sıra en az 14.000 MK-84 2.000 kiloluk bomba, 6.500 500 kiloluk bomba, 3.000 Hellfire hassas güdümlü füze, 1.000 sığınak delici bomba ve 2.600 küçük çaplı bomba içeren transferleri ayrıntılı olarak açıkladı.

Bu rakamlar, silah tedarikinin sınırlandırılması yönündeki uluslararası baskılara ve Biden yönetiminin kısa süre önce aldığı güçlü bomba sevkiyatını durdurma kararına rağmen ABD’nin İsrail’e verdiği askeri desteği istikrarlı bir şekilde sürdürdüğünü göstermektedir. Kapsamlı teslimat, İsrail’in 7 Ekim’de Hamas militanları tarafından düzenlenen ve İsrail’in açıklamalarına göre 1.200 kişinin ölümü ve 250 kişinin rehin alınmasıyla sonuçlanan saldırıya yanıt olarak Gazze’de başlatılan sekiz aylık yoğun askeri harekâtta kullanılan cephaneliğini yenileme çabalarına işaret ediyor.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde silah uzmanı olan Tom Karako, ABD’nin İsrail’e verdiği önemli desteğe dikkat çekerek, gönderilen mühimmat türlerinin İsrail’in Hamas’a karşı savunmasında ve Hizbullah ile olası bir çatışmada kullanacağı mühimmat türleriyle uyumlu olduğunu belirtti.

İsrail ve İran destekli Hizbullah arasındaki çatışma, savaşın başlangıcından bu yana ateş teatisine sahne oldu ve tam ölçekli bir savaş olasılığına dair endişeleri arttırdı. Beyaz Saray silah sevkiyatları hakkında yorum yapmadı ve Washington’daki İsrail Büyükelçiliği de sorulara henüz yanıt vermedi.

Daha ayrıntılı bilgiler, ABD’nin 7 Ekim’den bu yana İsrail’e 6,5 milyar dolar değerinde silah gönderdiğini ortaya koyuyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu kısa bir süre önce, ABD’li yetkililerin bazı gecikmeleri kabul etmek dışında yalanladığı, alıkonulan silahlarla ilgili endişelerini dile getirmişti.

Durdurulan sevkiyatlardan biri, Gazze gibi yoğun nüfuslu bölgelerde büyük yıkıma neden olabilecek 2,000 kiloluk bombaları içeriyordu. Bu özel sevkiyat potansiyel etki kaygıları nedeniyle durdurulmuş olsa da, diğer silah sevkiyatları kesintisiz olarak devam etti.

ABD İsrail’e yıllık 3.8 milyar dolar askeri yardım sağlıyor. Başkan Biden, askeri yardımın İsrail’in sivilleri koruma ve Gazze’ye insani yardımı kolaylaştırma çabalarına bağlı olabileceğini belirtmiştir. Bugüne kadar atılan tek adım Mayıs ayındaki sevkiyatın ertelenmesi oldu.

Başkan Biden yeniden seçime hazırlanırken, çatışmada İsrail’e verdiği destek özellikle Demokrat Parti içinde siyasi meydan okumalara neden oldu. Gazze sağlık bakanlığına göre Filistinlilerin ölü sayısı 37,000’i aşarken İsrail’in askeri eylemlerine yönelik incelemeler de küresel olarak yoğunlaştı.

Biden yönetiminin askeri yardım konusundaki şeffaflığı, İsrail’e gönderilen silah ve mühimmatın kapsamı konusunda daha az ayrıntı ortaya koyan Ukrayna’ya yardım konusundaki ayrıntılı raporuyla tezat oluşturuyor.

Bazı silahlar Kongre tarafından daha önce onaylanmış ve şimdi yerine getirilmekte olan silah satışlarının bir parçası olduğu için sevkiyatları takip etmek zordur. Pentagon’un yeterli silah rezervi var ve daha fazlasını üretmek için Boeing Co (NYSE:BA) ve General Dynamics (NYSE:GD) gibi endüstri ortaklarıyla koordinasyon halinde.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.