Dolar 32,6470
Euro 35,3266
Altın 2.476,88
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C
Sal 32°C

Yaşlandıkça Neden Daha Huysuz ve Sinirli Oluruz? Haklı Sebepler de Yok Değil…

Yaşlıların, yaşlandıkça neden daha huysuz göründüğünü hiç merak ettiniz mi? Emin olun haklı sebepleri var.

Yaşlandıkça Neden Daha Huysuz ve Sinirli Oluruz? Haklı Sebepler de Yok Değil…
28 Haziran 2024 11:07
27

Birçoğumuz yaşlı akrabalarımızın ya da tanıdıklarımızın zamanla daha huysuzlaştığını fark etmişizdir. Peki, bu gerçekten yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucu mu?

Aslında bu durumun altında yatan birçok önemli sebep var.

Yaşlanmayla hafıza kaybı, bilişsel değişiklikler ve hatta Alzheimer hastalığı gibi bilişsel hastalıklar yaşlı bireylerde büyük değişikliklere neden olabilir.

Bu durum, yaşlıları yaşadıkları sorunlar yüzünden hayal kırıklığına uğratabilir ve duygularını çevrelerindeki insanlara yansıtabilirler.

Ayrıca yaşlıların zaman zaman ağrı çektiğini de unutmamak gerek. Kronik ağrı, fiziksel olarak zayıflatıcıdır. Aynı zamanda sürekli gülümsemeyi sürdürmeyi zorlaştırır.

Birçok yaşlı, sürekli ağrı ile mücadele eder ve diğer yaşam evrelerindeki kadar olumlu olmamalarına neden olabilir.

Kadınların yaşlandıkça hormonal değişiklikler yaşaması beklenir ancak erkekler de aynı durumu yaşar.

Erkekler testosteron kaybederken; kadınlar, menopoz sonrasında östrojen seviyelerinde dramatik düşüşler yaşarlar. Değişiklikler, ruh hâli ve fiziksel ve zihinsel sağlığın diğer yönleri üzerinde büyük etkiler yaratır.

Yaşlılar için bir diğer yaygın sorun, duyusal zorluklar yaşamaya başlamaktır. Görme, işitme ve hatta tat ve koku gibi duyularda meydana gelen değişiklikler, yaşlıların daha huysuz hâle gelmesine neden olabilir.

Hayatı eskisi gibi deneyimleyememek, sinir bozucu olabilir ve kötü ruh hâllerine yol açabilir. Hangimiz üzülüp sinirlenmezdik ki?

Bunca sorunun ardından depresyon, zaman zaman kaçınılmaz olabilir.

Bu sorunların birçoğu depresyona katkıda bulunabilir ancak depresyonun başka tetikleyicileri de vardır. Hayat boyunca kayıplar, beceri kaybı, bağımsızlık kaybı ve daha fazlası da katkıda bulunur.

Yalnızlık ve kronik kötü bir ruh hâli, her şeyi sürdüren kısır bir döngü olabilir. Bir kişi sürekli huysuz olduğunda, insanların o kişiyle zaman geçirmek istemesi zor olabilir ki bu da yalnızlığa yol açar.

Yani anlayacağınız evet, yaşlandıkça daha da huysuzlaşmamız epey olası. Sizin çevrenizde böyle biri var mı? Yorumlarda bekliyoruz.

Kaynaklar: Canaan Home Care, Xtreme Care
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.