Dolar 32,5556
Euro 35,3022
Altın 2.466,45
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Cum 29°C
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C

Yağmurdan Sonra ‘Toprak Kokusu’ Sanarak Soluduğumuz Kokunun Aslında Neye Ait Olduğunu Öğrenince Ufak Çaplı Bir Aydınlanma Yaşayabilirsiniz

Yağmur yağdıktan sonra “toprak kokusu” diyerek soluduğumuz koku, aslında toprak değil. Peki ne kokusu ve nasıl oluşuyor?

Yağmurdan Sonra ‘Toprak Kokusu’ Sanarak Soluduğumuz Kokunun Aslında Neye Ait Olduğunu Öğrenince Ufak Çaplı Bir Aydınlanma Yaşayabilirsiniz
28 Haziran 2024 16:20
38

Yağmur sonrası koku dediğimizde hepimizin burnunda canlanan koku muhtemelen aynıdır. “Toprak kokusu” olarak nitelendirsek de aslında tam olarak öyle değil.

Yağmurdan sonra aldığımız koku, toprakta bulunan bir tür bakteriden geliyor. Bu bakterinin ne olduğuna ve kokunun nasıl oluştuğuna daha yakından bakalım.

Kokunun ismi, “petrikor”.

Yağmur toprakla birleştiğinde ortaya çıkan kimyasal karışıma “petrikor” deniyor. Bu isim ilk olarak, 1964 yılında Avustralyalı bilim insanları tarafından ortaya atıldı ve bir anlamı vardı. Yunancada “taş” anlamına gelen “petros” ve Yunan mitolojisinde “tanrıların damarlarından akan sıvı” anlamına gelen “ichor.

Kokuya sebep olan, bir bakteri. 

Petrikor, yağmur yağarken koku yayılmasını sağlayan toprak ile hava arasındaki bağlantıyı vurguluyor. Bu koku ise şöyle oluyor: Streptomyces adlı, yaşam alanı toprak olan bu bakteriler; yağmur damlalarıyla salınan bir bileşik salgılıyor.

Buharlaşan bir alkol olan “geosmin” adlı bu madde, havada çözünüyor ve ortaya çıkan çözelti, “yağmur sonrası toprak kokusu” dediğimiz kokuyu oluşturuyor. Yani aslında soluduğumuz şey, bir bakteri türü tarafından üretilen bir molekül.

Kaynaklar: American Chemical Society, BBC, How Stuff Works
ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.