Dolar 32,7525
Euro 35,0851
Altın 2.450,67
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Açık
İstanbul
30°C
Açık
Pts 31°C
Sal 32°C
Çar 29°C
Per 29°C

SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu’nu yörüngeden çıkaracak

NASA, alçak Dünya yörüngesinde bilimsel, eğitsel ve teknolojik gelişmelerin devamını teşvik ederken, Ay ve Mars’ta derin uzay araştırmalarına olan ilgisini de artırıyor. Ajans, bir yandan da Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) 2030’da …

SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu’nu yörüngeden çıkaracak
28 Haziran 2024 12:07
30
NASA, alçak Dünya yörüngesinde bilimsel, eğitsel ve teknolojik gelişmelerin devamını teşvik ederken, Ay ve Mars’ta derin uzay araştırmalarına olan ilgisini de artırıyor. Ajans, bir yandan da Uluslararası Uzay İstasyonu‘nun (ISS) 2030’da operasyonel ömrünün sona ermesinin ardından kontrollü bir şekilde yörüngeden çıkarılmasına hazırlanıyor. Bu bağlamda NASA, ISS’i yörüngeden çıkaracak firma olarak Elon Musk’ın SpaceX firmasını seçtiğini açıkladı.

ISS için yolun sonu

NASA tarafından yapılan açıklamada SpaceX’in ISS’i yörüngeden çıkaracak aracı geliştirmek ve teslim etmek üzere seçildiğini duyurdu. Yapılan sözleşmenin, 843 milyon dolar değerinde olduğu da açıklandı. Bu miktar sadece aracın geliştirilmesini kapsıyor. SpaceX’in geliştireceği araç 2030’da operasyonel ömrünün sona ermesinin ardından ISS’in kontrollü bir şekilde imha edilmesinden sorumlu olacak.

ISS’nin başlıca ortakları 2030 yılına kadar faaliyet göstermeyi taahhüt ederken, Rus uzay yetkilileri de 2028 yılına kadar destek vereceklerini teyit ettiler. ISS her ne kadar ömrünü sonlandıracak olsa da NASA, diğer ajanslar ve ticari ortaklar yörüngeye yerleştirilecek yeni istasyonlar özelinde çalışmaya devam ediyor.

Örneğin Axiom Space, Axiom Station’ı geliştirirken Blue Origin, Sierra Space, Boeing ve Amazon ile birlikte Orbital Reef olarak bilinen kendi istasyonunu planlıyor. Voyager Space de Lockheed Martin ve Northrop Grumman’ın yardımıyla Starlab kompleksi üzerinde çalışıyor. Kaliforniya merkezli Vast Space ise Haven-1 modülünü 2025 yılında bir SpaceX Falcon 9 roketiyle yörüngeye fırlatmayı planlıyor. ISS sonrasında görünüşe göre uzay daha “ticari” bir faaliyet alanı olacak.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.