Dolar 32,7525
Euro 35,0851
Altın 2.450,67
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Açık
İstanbul
30°C
Açık
Pts 31°C
Sal 32°C
Çar 29°C
Per 29°C

Microsoft’un rekabet yasalarını ihlal ettiği tespit edildi

Microsoft, Teams uygulamasını Office paketine dahil ederek rekabet yasalarını ihlal etti. Şirketin bu hareketi, rekabeti engellediği gerekçesiyle AB tarafından suçlu bulundu.

Microsoft’un rekabet yasalarını ihlal ettiği tespit edildi
28 Haziran 2024 14:06
25

Avrupa Komisyonu’nun Microsoft’a yönelik soruşturması neredeyse bir yıl önce başlatıldı ve nihayet ön bulgular açıklandı. Avrupa Birliği’nin yürütme organı, teknoloji devinin Teams’i Office 365 ve Microsoft 365 iş paketlerine bağlayarak rekabet yasalarını ihlal ettiğini belirtti. Geçen Ekim ayında, Microsoft, Avrupa Birliği ve İsviçre’deki kullanıcılar için Teams’i paketlerden çıkardı, ancak Avrupa Komisyonu’nun İtiraz Bildirisi bu adımı “yetersiz” buldu.

Avrupa Komisyonu, yaptığı açıklamada, Microsoft’un müşterilere SaaS üretkenlik uygulamalarına abone olduklarında Teams’e erişim hakkı tanımayıp dağıtım avantajı sağlamış olabileceğini ifade etti. Bu avantaj, Teams’in rakipleri ile Microsoft’un hizmetleri arasındaki uyumluluk sınırlamaları nedeniyle daha da artmış olabilir. Bu durum, Teams’in rakiplerinin rekabet edebilmesini ve yenilik yapabilmesini engelleyerek Avrupa Ekonomik Alanı’ndaki müşterilere zarar vermiş olabilir.

Eğer AB, ön bulgularını onaylarsa, Microsoft yıllık küresel cirosunun yüzde 10’una eşit bir para cezası ile karşı karşıya kalacak. Bu nedenle şirket, Avrupa Komisyonu’nun endişelerini gidermek için çalışacaklarını belirtti. Microsoft Başkan Yardımcısı ve Başkanı Brad Smith, bir haber sitesine yaptığı açıklamada, “Teams’i paketlerden çıkardık ve başlangıçta uyumluluk adımları attık, bugün sağlanan ek netliği takdir ediyoruz ve Komisyon’un kalan endişelerini gidermek için çözümler bulmaya çalışacağız,” dedi.

Bu süreç, 2020 yılında Slack’in Microsoft’a karşı rekabet yasalarını ihlal ettiği iddiasıyla yaptığı şikayetle başladı. Nisan 2023’te, Microsoft, Teams’i tek başına sunmayı planladığını açıkladı, ancak Avrupa Komisyonu yine de üç ay sonra resmi bir soruşturma başlattı. Ekim ayında yapılan değişikliğin ardından, Microsoft, Nisan ayında Teams’in dünya genelindeki Microsoft 365 ve Office 365 kullanıcılarına ayrı olarak sunulacağını duyurdu.

Avrupa Komisyonu’nun İtiraz Bildirisi, Temmuz 2023’te Slack’e benzer bir şikayette bulunan başka bir video konferans yazılımı olan Alfaview’in şikayetini de içeriyor ve bu şikayete dayalı olarak açık işlemler yürüttüğünü belirtiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.