Dolar 32,7492
Euro 35,2132
Altın 2.447,95
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Açık
İstanbul
30°C
Açık
Pts 31°C
Sal 32°C
Çar 29°C
Per 28°C

Huawei, İlk Tüketici Sınıfı SSD’lerini Duyurdu

Çin’in önde gelen sunucu üreticilerinden biri olan Huawei, bir süredir veri merkezi makineleriyle birlikte kendi markasını taşıyan katı hal sürücülerini sunuyor. Ancak şirket, standart masaüstü bilgisayarlar için üçüncü taraflarca üretilen SSD’lere …

Huawei, İlk Tüketici Sınıfı SSD’lerini Duyurdu
28 Haziran 2024 17:20
102

Çin’in önde gelen sunucu üreticilerinden biri olan Huawei, bir süredir veri merkezi makineleriyle birlikte kendi markasını taşıyan katı hal sürücülerini sunuyor. Ancak şirket, standart masaüstü bilgisayarlar için üçüncü taraflarca üretilen SSD’lere güveniyordu. IT Home‘un haberine göre, Huawei şimdi istemci sürücülerine yönelik tutumunu değiştiriyor ve kendi markası olan eKitStor Xtreme 200’ü piyasaya sürüyor.

Dizüstü bilgisayarlara yönelik olan eKitStor Xtreme 200 serisi 512 GB, 1 TB, 2 TB ve 4 TB depolama seçeneklerine sahip. Huawei’nin ilk perakende SSD ailesi ince bir grafen ısı dağıtıcı içeriyor ve DRAM’e sahip değil. NVMe 2.0 uyumlu PCIe Gen4 x4 SSD’ler 7.400 MB/sn’ye kadar sıralı okuma hızlarının yanı sıra 6.700 MB/sn’ye varan sıralı yazma hızları sunabiliyor.

Huawei’nin tüketici modelleri ayrıca 1,1 milyona kadar 4K IOPS ve bir milyona kadar 4K IOPS rastgele okuma hızı vaat ediyor. Sürücüler yazma sırasında 4,8W’a kadar ve boşta 20mW’a kadar tüketmekte. Dayanıklılık konusunda ise 4 TB’lık model beş yıl boyunca 4.400 TB’lık toplam bayt yazma (TBW) değerine sahip, bu da günde 0,6 sürücü yazımına eşit ve bugün piyasada bulunan çoğu ucuz SSD’nin DWPD değerlerine kıyasla daha yüksek.

Huawei, eKitStore Xtreme 200 serisinin yararlandığı kontrolcüleri ve NAND türünü açıklamadı. Ancak genel performans değerlerine ve güç tüketimine bakılırsa ürünler modern bir platforma dayanıyor. Şirket kendi özel SSD kontrolcüsünü geliştirmiş olabilir lakin bu pek de kolay bir iş değil. ABD’nin yaptırımlarını hatırlayacak olursak, Huawei Çin merkezli şirket tarafından tasarlanan bir kontrolcü kullanmış olabilir.

Çoğu dizüstü bilgisayar PCIe 4.0 x4 M.2-2280 yuvaları ile geldiğinden, şirket de tüketicilere yönelik bir hamle yapmış olmalı. Belki de gelecekte PCIe Gen5 x4 sürücüler de göreceğiz.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.