Dolar 32,6470
Euro 35,3266
Altın 2.476,88
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C
Sal 32°C

Hayaletler Neden Beyaz Çarşaf Giymiş Olarak Tasvir Edilir?

Çocukluğumuzun efsanesi Casper’dan hatırladığımız hayaletler nedense hep üstünde beyaz bir şey varmış gibi çizilir değil mi? Sahiden neden böyle?

Hayaletler Neden Beyaz Çarşaf Giymiş Olarak Tasvir Edilir?
28 Haziran 2024 00:13
25

Birine hızlıca bir hayalet çizmesini isteseniz muhtemelen beyaz bir çarşaf giymiş, üst kısmı yuvarlak olan bir hayalet çizecektir. Peki, bu tasvir nereden geliyor?

Aslında bu tasvirin kökeni, 19. yüzyıla kadar uzanıyor.

Hayaletlerin beyaz çarşaf giymiş olarak tasvir edilmesinin kökeni, 19. yüzyılda ölülerin tabut yerine kefenlerle gömülmesine dayanıyor.

O dönemlerde fakir aileler, ölen kişiyi ölüm yatağından alınan çarşafa sararak gömerlerdi. Bu çarşaf, her iki uçtan düğümlenerek güvence altına alınırdı.

1300’lerde, hayaletler genellikle kefenlerine sarılmış iskeletler olarak tasvir edilirdi. 1400’lere gelindiğinde doğaüstü fenomenleri bildiren insanlar, hayaletlerin neredeyse her zaman ölüm kefenleri içinde olduğunu belirtiyordu.

Bu tasvir o kadar yaygın hâle gelmişti ki, İngiltere’deki hırsızlar bile beyaz çarşaflar giyerek hayalet gibi davranıp kurbanlarını korkutmaya başlamışlardı.

1804’te Thomas Millwood adında bir duvarcı, beyaz iş üniforması nedeniyle hayalet sanılarak vuruldu.

Millwood’un beyaz önlüğü, yerel sakinler tarafından rapor edilen hayaletlerle karıştırılmıştı. Olay, beyaz çarşaf giymiş hayalet tasvirinin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyordu.

Peki tasvir ne oldu da yaygınlaştı? 1937’de Disney, “The Lonesome Ghosts” adlı çizgi filmi yayınladı. Mickey Mouse, Donald Duck ve Goofy’nin hayaletleri kovaladığı çizgi filmde, hayaletler gevşek giysiler içinde tasvir ediliyordu.

1939’da ise “Casper the Friendly Ghost” ortaya çıktı ve hayaletlerin eğlenceli figürler hâline gelmesinin ilk büyük göstergesiydi.

1969’da Scooby Doo ve arkadaşları; hayaletlerin, insan dolandırıcılar olduğunu ortaya çıkardı. Çizgi film, beyaz çarşaflı hayaletlerin modasının geçtiğini ve aldatmaca olarak görülmeye başladığını gösteriyordu.

Nitekim, bir daha bu tarz çizgi filmler görmemeye başladık değil mi?

Kaynaklar: KQED, Urban Jaipur
ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.