Dolar 32,7525
Euro 35,0851
Altın 2.450,67
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Açık
İstanbul
30°C
Açık
Pts 31°C
Sal 32°C
Çar 29°C
Per 29°C

Google, Gemma 2 Açık Yapay Zeka Modelini Duyurdu

Google Gemma 2 Yenilikleri

Google, Gemma 2 Açık Yapay Zeka Modelini Duyurdu
28 Haziran 2024 14:21
21

Google, Gemini yapay zeka modeli ailesine ek olarak, hafif açık modellerden oluşan Gemma ailesini de sunuyor. Şimdi ise Google performans ve verimlilik için tasarlanmış yeni bir mimari üzerine inşa edilen yeni nesil Gemma 2 ile karşımıza çıkıyor.

Gemma 2 iki boyutta mevcut: 9 milyar (9B) ve 27 milyar (27B) parametre. Beklendiği gibi bu yeni nesil çıkarımlarda daha verimli ve ilk Gemma modeline göre daha iyi performans sunuyor. Google, 27B modelinin kendi boyutunun iki katından daha büyük modellerle karşılaştırılabilir performans sağladığını, 9B modelinin Llama 3 8B ve diğer benzer boyutlu açık kaynaklı modellerden daha iyi performans gösterdiğini iddia ediyor. Önümüzdeki aylarda Google, akıllı telefon yapay zeka senaryolarına daha uygun olacak 2.6B parametreli Gemma 2 modelini piyasaya sürmeyi planlıyor.

Yeni Gemma 2 modeli, tek bir NVIDIA A100 80 GB Tensor Core GPU, NVIDIA H100 Tensor Core GPU veya tek bir TPU ana bilgisayar üzerinde barındırılarak yapay zeka altyapı maliyetlerini azaltıyor. Gemma 2’yi Hugging Face Transformers aracılığıyla NVIDIA RTX veya GeForce RTX masaüstü GPU’larında bile çalıştırmak mümkün. Gelecek aydan itibaren Google Cloud müşterileri Gemma 2’yi Vertex AI üzerinde dağıtıp yönetebilecek. Geliştiriciler artık yeni Gemma 2 modelini Google AI Studio’da da deneyebilecek.

Gemma 2’nin eğitimi sırasında Google, potansiyel önyargıları ve riskleri belirlemek ve azaltmak için eğitim öncesi verileri filtrelediğini ve kapsamlı bir güvenlik ölçümleri kümesine göre test ve değerlendirme gerçekleştirdiğini belirtiyor.

Google, Gemma 2’yi Kaggle veya Colab ücretsiz katmanı aracılığıyla ücretsiz olarak kullanıma sunuyor. Akademik araştırmacılar, Google Cloud kredisi almak için Gemma 2 Akademik Araştırma Programına başvurabilecek.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.