Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 31°C

Stephen King’e mi Danıştınız?: Canlı Deriden, Gülümseyebilen Bir Robot Yüzü Yapıldı

Manipüle edilebilir deri hücrelerinden oluşan, pembe renkli bir robot yüzü oluşturuldu. Ortaya çıkan yüz ise oldukça ürkütücü.

Stephen King’e mi Danıştınız?: Canlı Deriden, Gülümseyebilen Bir Robot Yüzü Yapıldı
27 Haziran 2024 00:00
33

Robotların insansı özellikleri olması uzun zamandır standart olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan robot olduğu belli olan ancak insana benzeyen robotlar ile deri ile kaplanmış ve kalitesiz korkulardan fırlamış gibi duran, acı verici şekilde gülümsemeye çalışan robotlar ayrı. 

Yeni bir araştırmayla ortaya çıkan bu canlı deri hücrelerinden oluşan yüz elbette ki henüz deneysel bir yapı ve elbette ki evimizdeki akıllı cihazların yüzü olmaları planlanmıyor. Yine de yapay deriler geliştirilmesi için önemli bir aşama olduğunu da belirtmek gerekiyor. 

Canlı deri robot yüzeye nasıl tutunabiliyor?

Her ne kadar ortaya çıkan görüntü ürkütücü olsa da çalışmada cevaplanmaya çalışılan esas soru, canlı derinin bir robot yüzünde nasıl tutundurulabileceği. Canlılarda derimiz çeşitli dokular ve kaslarla vücudumuza bağlıdır. Tokyo Üniversitesi ve Harvard’dan araştırmacılar ise benzer bir yapıyı makinelere uygulayıp uygulayamayacaklarını inceledi. 

Araştırmacılar, yapay ve deriyi besleyici bir katman oluşturarak bu sorunu çözmeye çalıştı. Ortaya çıkan sonuç güzel ya da gerçekçi olma kaygısından çok yeni teknolojinin prototipini göstermeyi amaçlıyor. Oluşturulan yapay deri, kendi kendini iyileştirebiliyor ve biyolojik sensörleri sayesinde hassas şekilde dokunma becerisine sahip. Araştırmacılara göre bu yöntem ileride tıp alanında da önemli gelişmeleri mümkün kılacak. 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.