Dolar 32,6064
Euro 35,3296
Altın 2.474,46
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C
Sal 32°C

AB liderleri zirvede savunmayı güçlendirmeye ve Ukrayna’yı desteklemeye hazırlanıyor

AB liderleri zirvede savunmayı güçlendirmeye ve Ukrayna’yı desteklemeye hazırlanıyor

AB liderleri zirvede savunmayı güçlendirmeye ve Ukrayna’yı desteklemeye hazırlanıyor
27 Haziran 2024 03:36
48

Avrupa Birliği liderleri, AB’nin savunma kapasitesinin güçlendirilmesi ve Ukrayna’ya verilen desteğin sürdürülmesi amacıyla AB’nin stratejik rotasını belirlemek ve önümüzdeki beş yıl için kilit yetkilileri atamak üzere Perşembe gününden itibaren iki günlük bir zirve için bir araya geliyor.

Zirvenin başlangıcında liderler Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ile bir güvenlik anlaşması imzalayarak iki yılı aşkın bir süredir Rusya’nın işgaline karşı koyan ülkeye olan bağlılıklarının altını çizecekler. AB’nin sarsılmaz desteğinin bir işareti olan anlaşmada liderler “Rusya’nın galip gelmemesi gerektiğini” teyit ederek Ukrayna’nın Moskova tarafından ilhak edilen toprakları geri alma hakkını vurgulayacaklar.

Ukrayna’daki savaş ve AB’nin Kiev’e yeterli silah tedarikinde yaşadığı güçlükler karşısında zirve, AB savunma koordinasyonu ve yatırımlarının arttırılmasına odaklanacak. Zirvenin taslak sonuç bildirgesinde AB’nin Ukrayna için 50 milyar avroluk bir kredi üzerinde çalışması ve bu kredinin masraflarının halen Batı’da dondurulmuş olan Rus merkez bankası varlıklarından elde edilecek gelirle karşılanması öngörülüyor.

Bölgesel güvenliğe ilişkin kaygıların ortasında Polonya ve Baltık ülkeleri AB’yi Rusya ve Belarus ile olan sınırı boyunca bir savunma hattı kurmaya çağırdı. Bu öneri, AB kurumlarının 2024-2029 dönemi için önceliklerini belirleyen yol gösterici bir belge olan AB’nin “stratejik gündemi “ndeki daha geniş savunma odağının bir parçasıdır.

Gündem aynı zamanda AB’nin Çin ve ABD’den gelen ekonomik baskılara karşı rekabet gücünü arttırma ve bloğun Ukrayna, Moldova ve Batı Balkanları kapsayacak şekilde genişlemesine hazırlanma ihtiyacını da ele alıyor.

Almanya’dan Ursula von der Leyen’in Avrupa Komisyonu başkanlığına ikinci kez aday gösterilmesi ve yeni döneminin Ekim ayında başlaması bekleniyor. Ayrıca, AB yanlısı üç merkezi siyasi grubun anlaşması çerçevesinde Portekiz eski Başbakanı Antonio Costa’nın Avrupa Konseyi’ne başkanlık etmesi, Estonya Başbakanı Kaja Kallas’ın ise AB’nin dış politika şefi olması planlanıyor.

Paket merkez sağ, merkez sol ve liberal gruplar tarafından desteklenerek zirvede onay için çoğunluğu sağlarken, anlaşmaya yönelik eleştirilerini dile getiren İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban da dahil olmak üzere bazı liderlerden tepki gelebilir.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.